Savet za štampu: Izveštavanje o smrti porodice u Novom Sadu suprotno Kodeksu 1Foto: Beta/Hina/Velimir Ilić

Savet za štampu je upozorio da je prilikom izveštavanja brojnih medija o smrti porodice u Petrovaradinu došlo do ozbiljnih prekršaja Kodeksa novinara Srbije.

To su: prenošenje neproverenih informacija i glasina, povreda prava deteta i prava pripadnika nacionalnih manjina, kao i ozbiljno uznemiravanje javnosti, između ostalog i spekulacijama da je reč o pripadnicima satanističkog kulta.

Novinari i urednici, po Kodeksu, treba da izbegavaju spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama u kojima ima poginulih ili su teško pogođeni materijalni i drugi interesi građana.

Novinari moraju da poštuju i štite prava i dostojanstvo dece i žrtava zločina i ne smeju da koriste neprimerene i uznemirujuće sadržaje, koji mogu imati štetan uicaj na decu i ukazao je Savet.

Posebno zabrinjava to što su pojedini mediji zloupotrebili smrt porodice u Petrovaradinu da podsete na sličan slučaj od pre desetak godina, potpuno otkrivajući identitet dečaka koji je tada bio žrtva, uključujući i objavljivanje adrese gde sada živi.

„Upozoravamo da je i isticanje nacionalne pripadnosti majke diskriminatorno izveštavanje, jer je potpuno suvišna informacija da je pripadnica nacionalne manjine u Srbiji i da ovakvo izveštavanje ima kao posledicu produbljivanje stereotipa o čitavoj toj zajednici“ – poručio je Savet.

Savet je podsetio novinare da je „Kodeks jasan: pripadnost određenoj etničkoj, političkoj, ideološkoj, ili nekoj drugoj grupi, kao i bračno stanje, versko opredeljenje, društveno poreklo, navodi se samo u slučajevima kada je taj podatak neophodan za puno razumevanje konteksta događaja o kojem se izveštava“ – piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari