Kamen temeljac za stanove za izbeglice 1Foto: Komesarijat za izbeglice

U Sremskoj Mitrovici danas je postavljen kamen temeljac za izgradnju 40 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u okviru drugog potprojekta Regionalnog stambenog projekta Republike Srbije (RSP).

Izgradnja će trajati 11 meseci, a radove izvodi novosadska građevinska firma „Dijagonala“.

Sremska Mitrovica je prva od devet jedinica lokalne samouprave u kojima ove godine počinje gradnja stanova iz drugog RSP potprojekta. Gradiće se ukupno 200 stanova: u Kruševcu, Paraćinu Vršcu, Prokuplju i Bajinoj Bašti po 20, u Šapcu i Kikindi po 25 i u Šidu 10 stanova.

U ovim opšštinama izbeglice će stanove dobijati u zakup, sa mogućnošću kasnijeg otkupa po povlašćenim cenama, dok je 40 stanova u Sremskoj Mitrovici namenjeno za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, odnosno za najugroženije kategorije izbeglica, stara lica i jednoroditeljske porodice i one sa bolesnim članom, bez mogućnosti otkupa.

Drugi RSP potprojekat vredan je više od 13 miliona evra. U okviru njega planirana je dodela ukupno 900 stambenih rešenja kroz četiri modela: kupovina seoskih kuća (250), izgradnja stanova (200), izgradnja montažnih kuća (120) i dodela paketa građevinskog materijala (250 iz RSP fonda i 80 iz kontribucije Republike Srbije).

Ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvovali su brojni visoki domaći zvaničnici, predstavnici međunarodnih organizacija i ambasadori zemalja donatora. U ime države Srbije prvu lopatu betona na kamen temeljac bacio je prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Vlade Republike Srbije Ivica Dačić.

„Gradnja ovog objekta nastavak je uspešnog rešavanja stambenih problema izbeglica kroz Regionalni stambeni program, na kojem se kontinuirano radi već nekoliko godina. Ovaj program doprinosi ukupnoj stabinosti i primer je dobre saradnje u regionu“, rekao je ministar Dačić.

Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, poželeo je da se što pre okupimo ponovo na useljenju u stanove korisnika RSP.

„Nastavićemo da radimo istim tempom i u istom pravcu. Kad vidim kako napreduje gradnja 235 stanova za izbeglice u beogradskom naselju Ovča, a ide pre roka, znam da smo na dobrom putu da konačno rešimo pitanje krova nad glavom za najveći broj porodica koje više od 25 godina čekaju ovo rešenje“, rekao je Cucić.

Lopatu betona bacili su i Bojan Stević, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Andrea Oricio, ambasador OEBS-a u Republici Srbiji, Dimitrije Pešić ispred Predstavništva UNHCR u Srbiji, Kent Hili iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Goran Kvrgić, direktor Jedinice za upravljanje projektom „Istraživanje i razvoj“ d.o.o. Beograd, Vladimir Sanader, gradonačelnik Sremske Mitrovice i Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu. Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 ljudi.

Regionalni stambeni program Republike Srbije sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari