Kamilica, majčina dušica, hajdučka trava sada u stalnoj postavci zrenjaninskog muzeja 1Foto: Pixabay/Congerdesign

Biljni svet i lekovito bilje, koje je zastupljeno na području srednjeg Banata, od sada je izloženo u stalnoj postavci Prirodnjačkog odlejenja Narodnog muzeja u Zrenjaninu.

Autorka projekta je Nataša Knežević, viši kustos-biolog zrenjaninskog muzeja, dok je postavku adaptirala muzejska tehnička služba u saradnji sa Mirkom Šebulom.

Kako objašnjava, na postavci su predstavlјene i izložene lekovite bilјke iz botaničke zbirke, koje su kod nas gotovo u svakodnevnoj upotrebi, poput kamilice, majčine dušice, hajdučke trave.

„Interesantne su jer su u narodu već vekovima našle primenu u narodnoj medicini. Koriste se za prevenciju ili lečenje bolesti, i očuvanje zdravlјa lјudi. Danas se koristi preko 10.000 vrsta bilјaka i posvećuje im se velika pažnja, upravo u cilјu pronalaženja bolјih i kvalitetnijih lekova, koji bi po organizam čoveka bili što je manje štetni“, objašnjava autorka.

Prirodnjačko odelјenje u svom fondu poseduje bogatu kolekciju herbarskih primeraka, kao i semenar, koji je publika do sad imala priliku da vidi samo u okviru povremenih izložbi.

Stalna postavka Prirodnjačkog odelјenja do sada je imala izložene zoološke i geopaleontološke predmete, kao i dioramski prikaz živog sveta Banata, postavke fosilnih ostataka, vilinskih konjica i ptica Vojvodine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari