Kamp "Košnica prijateljstva" na Begečkoj jami: Ove godine dve grupe mališana na druženju i kupanju 1Foto: Privatna arhiva

Sportsko-ekološki kamp „Košnica prijateljstva“ po 17. put u parku prirode „Begečka jama“, okupio je mališane iz programa za decu bez roditeljskog staranja, onu koja žive u nepovoljnim socioekonomskim uslovima ili su u sistemu hraniteljskih porodica.

Priča o ovom jedinstvenom letnjem kampu počela je sada već odmakle 2004. godine kada je grupa od šest volontera organizovala kampovanje za šesnaestoro dece i Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici.

Želja je bila jedna. Da i ovi mališani, poput njihovih vršnjaka, leti negde odu i provedu vreme u zabavi i kupanju.

Druženje u prirodi, kampovanje, razne spotske, kreativne i edukativne radionice, ubrzo su od „Košnice“ napravile omiljeno mesto, kako za decu tako i za one starije, volontere.

Kamp "Košnica prijateljstva" na Begečkoj jami: Ove godine dve grupe mališana na druženju i kupanju 2
Pozdrav sa Košnice, foto: „Privatna arhiva“

Poslednjih, godina kamp ugosti čak oko sto mališana i četrdesetak volontera iz svih krajeva sveta. Ove godine prva grupa od oko četrdeset malih kampera, starosti od 7 do 13 godina, stigla je 2. avgusta i u njoj su bila deca iz Dečijeg sela i programa za jačanje porodice.

Druga grupa očekuje se 9. avgusta, kada dolaze mališani sa Kosova i Metohije u sličnom broju i ostaju do 13. avgusta. Volontera ima dvadesetak, a stanci stižu iz Holandije i Bugarske.

Miljana Vasilić iz organizacionog tima „Košnice“ i studentkinja Fakulteta tehničkih nauka, kaže da deca najviše vole slobodno vreme u vodi, kada se vozaju na daskama, kanuima ili se spuštaju toboganom. Svake godine trude se da im pripreme nešto drugačije, poput zip lajna ili stene za penjanje.

„Pored kupanja vole i sportske radionice koje su uglavnom prepodne. Fudbal, košarka, odbojka, časovi plivanja, ove godine imamo i golf. Deca vole da se vraćaju na „Košnicu“, sami nas zovu da pitaju da li mogu opet doći. Imamo i neke koji su ovde odrasli. Jedan dečak počeo je da dolazi sa nepunih sedam godina, sada je već tinejdžer, gledaš ga kako raste i kako se menja od stidljivog deteta u momka“, rekla je Vasilić.

Kamp "Košnica prijateljstva" na Begečkoj jami: Ove godine dve grupe mališana na druženju i kupanju 3
Foto: Privatna arhiva

Čar „Košnice“ je ističe, pratiti sva ova detinjstva, ali ono na čemu najviše rade je učenje poverenju i drugarstvu, sa što manje svađa i prepirki.

Prvi dan kada dođu, sve im je nepoznato, svi se stide, ćutljivi su i nema čarki. Kako dani odmiču sve su opušteniji, upoznaju jedni druge, volontere i prostor u kome se nalaze. Tako brzo dođe i taj poslednji dan, kada je svima teško da se rastanu, pa je on redovno rezervisan za plakanje.

Kako dodaje ova volonterka, od rečenice, „kada će kraj“ koju izgovaraju na početku, poslednji dan dođu do, „ mi nećemo kući“.

Mališani nam kažu kako im se najviše dopada to što upoznaju nove prijatelje, što stalno imaju razne radionice i uvek mogu da se kupaju.

„Najviše volim predstave i bioskop, to nemam priliku baš da gledam često. Na „Košnici“ sam već nekoliko godina i doći ću opet. Svi se druže, a ako se i posvađamo, ovde se brzo pomirimo“, rekao je jedan od malih kampera.

Kamp "Košnica prijateljstva" na Begečkoj jami: Ove godine dve grupe mališana na druženju i kupanju 4
Miljana Vasilić

Dug dan u kampu počinje buđenjem, nešto pre sedam. Nakon higijene i razgibavanja, kreće trčanje. Sportske aktivnosti su pred ručak, a slobodno vreme između koristi se za kupanje.

Posle ručka počinju edukativne, kreativne ili tehnološke radionice gde se uči o izvorima energije, a deca na njima ove godine prave strujna kola i male vetrenjače.

Nakon još jednog kupanja počinju muzičke, plesne ili radionice fotografije. Kada padne noć, pred spavanje, glumci i prijatelji kampa organizuju predstave ili se se gleda film u bioskopu na otvorenom.

„Oni nemaju gde da se susretnu sa kampovanjem i spavanjem u šatoru, skoro pa pod vedrim nebom. U početku nisu baš naviknuti, ali kako dani odmiču to im postane normalno. Kampovanje je divno iskustvo. Smire se, slušaju kako sve oko njih šuška i upijaju sve one lepote zbog kojih kamperi leta provode u prirodi“, nastavila je Vasilić.

Kako ističe, najteže je u nekim trenucima odupreti se dečijoj ljubavi, ali nekad je to neophodno, pre svega zbog njih.

Kamp "Košnica prijateljstva" na Begečkoj jami: Ove godine dve grupe mališana na druženju i kupanju 5
Foto: A. L./Danas

„Oni nemaju ili imaju slab kontakt sa roditeljima i na nas gledaju kao na neke svoje zaštitinike. Sa jedne strane ne smemo dozvoliti da se toliko vežu za nas jer im onda taj odlazak jako teško pada. Malo se distanciramo, ali opet, u ovih sedam dana pružamo im svu ljubav i prijateljsvo, jer to njima jako znači. Pogotovo starijima, kada mogu sa nekim odraslim da popričaju, a da znaju da ga neće osuđivati, da će mu pokušati dati savet. Ovde ne funkcioniše „kažnjen si i to je to“. Sve se bazira na priči, zašto nije dobro svađati se, a zašto je dobro deliti i slično“, nastavila je naša sagovornica.

Sa druge strane u kampu uživaju i volonteri. Većina njih kad jednom dođe, uvek se vrati. Nekima se čak toliko sviđa da žele da naprave isti ovakav kamp u njihovim zemljama.

Volonter Han Los, sa porodicom, ženom i dvoje dece, već nekoliko godina iz Holandije dolazi u Begeč. Njegova deca ove godine u Holandiji, pravila su i na ulici prodavala magične štapiće, a sav zarađen novac donirali su kampu.

„Iz Amsterdama smo. Moja porodica i ja želimo da provedemo odmor na koristan način, da naše slobodno vreme učinimo smislenijim. „Košnica“ nam to priža, zato smo nju odbarali i baš nam se sviđa. Pomažemo u čemu god možemo, čistimo, radimo u kuhinji, poslužujemo, igramo se sa decom, posvećujemo im pažnju i to je najlepši deo kampa“, rekao je Los.

Kamp "Košnica prijateljstva" na Begečkoj jami: Ove godine dve grupe mališana na druženju i kupanju 6
Foto: A. L./Danas

Trudi se kaže da nauči nekoliko reči na srpskom, deca engleski baš i ne pričaju, ali uglavnom se sporazumevaju rukama i nogama.

„Osmeh na dečijim licima je najveća nagrada koju možete da dobijete, a ono što nosimo sa sobom je prijateljstvo, ne samo sa mališanima nego i organizatorima kampa“, kazao je Los.

Uvek potrebni: Odeća i igračke

Organizatori kampa kažu i da ukoliko neko želi da donira igračke i odeću za decu, može to učiniti lično i doneti u Begečku jamu ili ih kontaktirati preko društvenih mreža i njihove stranice Košnica.org. Takođe, pozivaju sve građane da dođu sa decom i provedu jedno prijatno i nezaboravno veče ili dan u kampu. Donacije dobijaju obično od kompanija, hranu im sprema Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“, a prostor u ovoj prirodnoj oazi obezbeđuje Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari