Kampanja BNV za više obrazovanja na bosanskom jeziku 1Foto: BNV

Nedavno je predsednica Bošnjačkog nacionalnog veča (BNV), Misala Pramenković, pozvala Bošnjake da svoju decu upisuju na nastavu na bosanskom jeziku.

Ocenila je da je „jezik osnova identiteta jednog naroda“ i da „obrazovanjem na bosanskom jeziku, naša deca uče o svojoj kulturi i običajima, izrastaju u svesne i zdrave pojedince, koji vole svoje i poštuju tuđe“. Pozvala je direktore škola i nastavnike da roditeljima dece „omoguće nesmetano ostvarivanje prava“ da im se deca obrazuju na maternjem bosanskom jeziku.

Iz bošnjačkog nacgionalnog saveta je, upravo, stigla informacija da će se u naredna dva meseca voditi intenzivna kampanja da se poveća broj bošnjačke dece, koja će se obrazovati na bosanskom jeziku.

Predsednik Odbora za obrazovanje u BNV, Dženis Šaćirović je rekao da će, u narednom periodu, posetiti škole i lokalne samouprave, radi povećanja broja učenika.

-Učinićemo sve da zajednički povećamo broj učenika i da bosanski jezik zaživi u sandžačkim opštinama – naglasio je Šaćirović i dodao da će nastojati da broj učenika na natavi na bosanskom jeziku bude što veći i da će cela kampanja ići u tom pravcu.

Objasnio je da će, u kampanji, ponuditi saradnju direktorima škola, upravama, školskim odborima i savetima roditelja i predstaviti plan „kako zajednički da delujemo da ovaj proces uspešno privedemo kraju“.

Kompletna nastava na bosnskom jeziku organizovana je, u školama i predškolskim ustanovama, u sandžačkim opštinama gde živi najviše pripadnika bošnjačke zajednice.

Zastupljena je u školama u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i u jednoj školi u prijepoljskoj opštini, u mestu Brodarevo. U tim lokalnim zajednicama bosanski jezik je i u službenoj upotrebi. U opštinama Priboj i Nova Varoš bosanski jezik nije u službenoj upotrebi, jer, prema popisu, nema dovoljan broj izjašnjenih Bošnjaka.

Prema podacima BNV. Nastava na bosanskom jeziku, na teritoriji sandžačkih opština, organizovana je u 39 vaspitno-obrazovnih ustanova, 3 predškolske, 26 osnovnih i 10 srednjih škola. Na maternjem bosanskom jeziku obrazuje se 16.885 učenika.

Još 571 učenik bošnjačke nacionalnosti, nastavu pohađa na srpskom jeziku, a Bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture sluša kao izborni predmet. Ta činjenica će biti jedan od smerova u kojem će se kretati kampanja u kojoj će se insistirati i „na nacionalnom buđenju, ne samo roditelja, već nastavnika i direktora“.

Prema nekim podacima, poslednjih godina, beleži se blago smanjenje broja učenika koji nastavu pohađaju na bosanskom jeziku, koji je u redovnu nastavu uveden pre deset godina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari