Kanalizaciona voda i fekalije se slivaju u reku, nadležni u Vranju bez odgovora 1Foto: Dušan Pešić/Danas

Pored Šapranačkog groblja u Vranju protiče Sobinska reka, u koju se sliva kanalizaciona voda iz obližnjeg naselja i predstavlja, praktično, njenu „pritoku“. Neprijatan miris fekalija širi se tim delom groblja.

Vranjanac I. S. je u utorak, 7. marta, otišao na grob koji se nalazi tik uz obalu Sobinske reke, kako bi zapalio sveću za svoje najmilije. Kako kaže za Danas, najpre je osetio „neprijatan miris koji ga je naterao da ide u susret mirisu“.

„Otišao sam na groblje da zapalim sveću. Osetio sam veliki smrad koji je počeo da se širi i krenuo za tim smradom. Kad sam stigao do reke, video sam da se kanalizacija sliva u nju. Imate talog od sadržaja kanalizacije u travi koja se nalazi baš uz obalu reke. Kad voda ode, ostane talog iz kanalizacije. Nema govora da je u pitanju samo voda. Možete osetiti miris fekalija“, kaže I. S.

Kanalizaciona voda i fekalije se slivaju u reku, nadležni u Vranju bez odgovora 2
Foto: Dušan Pešić/Danas

Otišli smo na lice mesta i dobili potvrdu reči našeg sagovornika o mirisu fekalija koji je veoma jak.

Nema cevi, primećuje se samo voda koja, kao potok, meandrira, krivuda i sliva se direktno u Sobinsku reku iz pravca naselja Šapranački rid.

„Godinu dana se ovde kanalizacija ‘uliva’ u Sobinsku reku. Ekološka katastrofa. Osećate li koliko smrdi?“, obraća se reporteru Danasa stariji gospodin, ca svećem u rukama, koji je sa suprugom došao na grob, pozicioniran uz samu obalu reke.

Osim ovog izlivanja kanalizacije u Sobinsku reku, može se primetiti i smeće u koritu reke – ima plastičnih kesa, najlona, džakova i plastike.

Nela Cvetković, izvršna direktorka JKP „Komrad“ u Vranju, za Danas kaže da ovo komunalno preduzeće „nije nadležno za rečna korita i kanalizaciju“.

„Kanalizacija je u nadležnosti JP ‘Vodovod’ i Komunalne inspekcije, koja je dužna da to vidi i prijavi nadležnima, odnosno ‘Vodovod’-u. Ako je ‘na divlje’ priključena kanalizaciona mreža, to čak i nije u nadležnosti ‘Vodovod’-a, koji brine samo o legalnoj kanalizaciji. Inspekcija treba da reši ilegalne. Ako je ovo kod Šapranačkog groblja ilegalno, to, verovatno, nije jedini slučaj“, kaže Cvetković.

Novoizabrani direktor JP „Vodovod“, Marjan Stanković, nije odgovorio na poziv novinara Danasa, kao što ovo preduzeće nije odgovorilo na imejl o tome da li su upoznati sa ovim problemom, da li su radnici izašli na teren i pokušali da spreče dalje izlivanje fekalija u Sobinsku reku.

Ljiljana Ljubić, gradski inspektor za zaštitu životne sredine, rekla je da „ona nije nadležna za održavanje vodotokova i priobalja“, te da se, povodom ove ekološke katastrofe, obratimo načelniku Gradske uprave u Vranju, Dušanu Aritonoviću, i Komunalnoj inspekciji.

Ni Aritonović nije odgovorio na pozive novinara do objavljivanja teksta, baš kao ni načelnik svih inspekcijskih službi u gradu, Boban Antanasijević.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari