Kancelariuja za KiM: U Velikoj Hoči oskrnavljen spomenik ubijenim i kidnapovanim Srbima 1Foto: Logo

Kancelariija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je danas u Velikoj Hoči oskrnavljen spomenik posvećen ubijenim i kidnapovanim Srbima sa teritorije opštine Orahovac.

U saopštenju je navedeno da je polomljen krst na spomeniku stradalima, kao i da je oboren jarbol sa zastavom i odneta srpska trobojka koja je tu stajala.

Dodaje se da su ta znamenja postavljena u Velikoj Hoči u spomen na 84 stradalih Srba sa teritorije te opštine tokom 1998. i 1999.

Ocenjeno je da je reč o nezapamćenom aktu nasilja i bezumlja albanskih ekstremista i zatraženo da odgovorni budu pronađeni i procesuirani.

„Slučaj je prijavljen Kosovskoj policiji, a posebno zabrinjava činjenica da više od sat vremena njihovi pripadnici nisu našli za shodno da izađu na uviđaj“, navodi se u saopštenju.

Ocenjeno je da to dovoljno govori o opstrukciji prištinskih vlasti i nespremnosti da se zločini nad Srbima i njihovim svetinjama adekvatno procesuiraju.

Podseća se da ovo nije prvi put da se spomen obeležje stradalim Srbima u Hoči nađe na meti bezumnika, kao i da je u februaru oskrnavljen i spomenik srpskim žrtvama u Goraždevcu.

Navedeno je da to „pokazuju jasan i nedvosmislen odnos Prištine i albanskih političara prema Srbima i njihovom stradanju i palim žrtvama“.

Kancelarija je najavila da će ponovo pomoći da se ovo mesto najvećeg stradanja  sunarodnika dostojno obeleži i sanira nastala šteta.

Zatražiće, kako se navodi u saopštenju, od svih instanci, od međunarodnih misija, kao i od zvaničnika EU da se počinioci ovog i sličnih nedela najstrože sankcionišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari