Karim Masimov: Bezbednjak iza rešetaka 1Foto: EPA/FAZRY ISMAIL

Bivši šef kazahstanske obaveštajne službe Karim Masimov uhapšen je pod sumnjom za izdaju nakon antivladinih protesta širom zemlje.

Vest o njegovom hapšenju saopštio je Komitet za nacionalnu bezbednost sa čijeg je čela smenjen prošle nedelje. Protesti u Kazahstanu su počeli zbog skoka cena goriva, ali su prerasli u izraz nezadovoljstva vladom i bivšim predsednikom Nursultanom Nazarbajevim, koji je zemlju vodio tri decenije i veruje se da još uvek ima značajan uticaj.

MUP Kazahstana je saopštio da je uhapšeno 4.000 ljudi, a u sukobima je ubijeno 18 pripadnika službi bezbednosti i kako se navodi – 26 „naoružanih kriminalaca“.

Telefonske linije i internet su bili u prekidu tokom protesta, što, kako piše Bi-Bi-Si, otežava stvaranje jasne slike o događajima u zemlji. Kako se navodi, vlasti su ponovo uspostavile kontrolu u najvećem gradu Almatiju, ali je kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev rekao da na pojedinim lokacijama i dalje ima „terorističkih“ napada.

Ove komentare je dao u razgovoru s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji je poslao stotine vojnika u Kazahstan da pomognu da se ponovo uspostavi red. Tokajev za nerede krivi „teroriste“ koji su, kako tvrdi, obučeni u inostranstvu, za šta nije izneo dokaze. On je ranije dao dozvolu snagama bezbednosti da „bez upozorenja pucaju da ubiju“ demonstrante koje je označio i kao „teroriste“ i kao „bandite“.

Kazahstanske vlasti nisu saopštile detalje o razlozima Masimovog hapšenja. Osim što je bio šef obaveštajne agencije od 2016, Masimov je kao blizak saveznik Nazarbajeva u dva navrata bio premijer, kao i šef Nazarbajevog kabineta, te ministar saobraćaja, ministar ekonomije i vicepremijer.

Dopisnici agencija javljaju da su se nakon njegovog hapšenja pojavile glasine o borbi za vlast u kazahstanskoj vladi. Smenivši Masimova, Tokajev je imenovao sebe za njegovog naslednika na čelu Saveta bezbednosti. Masimov je jedno vreme viđen i za budućeg predsednika zemlje, ali mu je prepreka ka tome bilo mešovito kazahstansko-ujgursko poreklo, pošto, kako pišu agencije, građani očekuju da im predsednik bude čist Kazahstanac.

Karim Masimov je rođen 1965. u Nur Sultanu. Studirao je arapski u Moskvi i kineski u Pekingu i 1980-ih je važio za odličnog lingvistu. Govori i ruski i engleski. Diplomirao je na studijama menadžmenta u Kazahstanu.

Pošto je kasnije ušao u političke vode, pojavile su se glasine da je u to vreme radio za KGB. Kada je Kazahstan proglasio nezavisnost 1991, Masimov je postao predstavnik svoje zemlje u trgovinskim i komercijalnim strukturama u Kini i Hong Kongu. Sredinom 1990-ih je radio u bankarstvu.

Oženjen je i ima troje dece. U slobodno vreme voli da čita, a zanima ga i skijanje, klajmbing i golf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari