Nekoliko malih hidrocentrala trebalo bi da bude sagrađeno na području opštine Kosjerić, a istraživanja na nekoliko lokacija trebalo bi da budu završena do kraja marta ili početkom aprila.


Skupština opštine je, početkom februara, usvojila odluku o osnivanju privrednog društva „Kosjerić – Elektrane“, čiji su osnivači beogradska firma „Tek – enerdži“, čiji udeo će biti 90 odsto, i opština Kosjerić, sa učešćem od deset odsto. To preduzeće trebalo bi da izgradi nekoliko mini-hidroelektrana i da njima kasnije gazduje. Ugovor o tome potpisali su mr Dragan Vujadinović, predsednik opštine, i Jovan Lazarević, direktor beogradske firme, koja već gradi takve hidrocentrale u Srbiji.

Osnov za realizaciju tog projekta postoji u Katastru malih hidroelektrana Srbije, ali i u Strategiji ekonomskog razvija opštine Kosjerić do 2014. godine. Kako je Danasu rekao Vujadinović, energetski potencijali na području kosjerićke opštine već su evidentirani, i to na Skrapežu, Sečici, Godljevači, Tmuši, Taoru, Gradnji, Rosićkoj i Cikotskoj reci, a razmatra se i mogućnost korišćenja vode iz magistralnog vodovoda.

– Na jednoj lokaciji privatni preduzetnik već je počeo istražne radove i izradu elaborata. S druge strane, u registru imamo još četiri lokacije, ali i tri ili četiri potencijalne lokacije. Dogovor sa beogradskom firmom je da njihovi stručnjaci urade hidrološko-tehnička ispitivanja o protocima vode i studije o ekonomskoj isplativosti, a potom da počne gradnja – rekao je za Danas Vujadinović, istakavši da će, osim koristi od proizvodnje električne energije, Kosjerić imati i korist od uređenja korita reka i potoka, čime će se sprečiti njihovo povremeno izlivanje.

– Dogovorili smo da se istražni radovi završe do kraja marta ili početka aprila, a potom sledi postupak pribavljanja dozvola. Za ovu godinu u planu je da počne izgradnja najmanje tri od ukupno pet mini-hidrocentrala. To je velika investicija, jer jedna takva mini-centrala košta najmanje 500.000 evra – objasnio je naš sagovornik, dodavši da će buduće hidrocentrale biti snage od 150 do 600 kilovat-časova. Pored toga, kako objašnjava, u toku je i ispitivanje mogućnosti za korišćenje vode za te namene iz prelivnih komora magistralnog vodovoda od Taora sa valjevske strane do Kosjerića, u dužini od 12,7 kilometara, koji je prošle godine rekonstruisan.

– Ideja je da se voda iz tog cevovoda koristi za pokretanje mini- hidrocentrala, jer je protok vode veliki. Ipak, to neće uticati na funkcionalnost vodovoda i kvalitet vode za piće, jer će se voda privremeno uzimati, a potom vraćati u vodotok, tako da razmišljamo i o toj ideji – kaže predsednik opštine Kosjerić.

Dividende za opštinu

– Naša filozofija je jednostavna – ništa ne gubimo, a dobijamo mnogo toga, poput novih radnih mesta i novih objekata, a opština će imati dividendu jer je u pitanju profitabilna delatnost – navodi Vujadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari