Kina pojačala lokdaun na severoistoku zemlje 1Foto: Beta/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO

Kina je objavila danas da jača mere zaključavanja u provniciji Džilin, koja se graniči sa Severnom Korejom i Rusijom, posle skoka broja zaraženih kovidom-19 u toj oblasti.

Kina gde je korona virus prvi put detektovan krajem 2019. godine, u velikoj meri uspela je da iskoreni epidemiju uz stroge mere zaključavanja od početka 2020. godine, međutim omikron soj virusa poslednjih meseci izazvao je brojna žarišta zaraze u zemlji.

Kina je danas zabeležila 4.053 nova slučaja zaraze kovidom-19, od kojih je dve trećine u provinciji Džilin.

Da bi zaustavile širenje virusa vlasti grada Džilina saopštile su danas da uvode strogo zaključavanje za svojih 4,5 miliona stanovnika.

Od ponoći u ponedeljak (17.00 u nedelju po srednjoevropskom vremenu) i naredna tri dana, stanovnici Džilina ne mogu da napuste svoje mesto boravka ni svoje stanove.

Grad Čangčun, gde je uvedeno zaključavanje početkom meseca, juče je takođe objavio da zaoštrava mere na tri dana.

Za to vreme moći će da izađe samo medicinsko osoblje i osobe koje su povezane s epidemijom.

Od početka zaključavanja 11. marta devet miliona stanovnika Čangčuna moglo je da izlazi iz svojih kuća svaki drugi dan da nabavi namirnice.

Nove mere su uvedene u trenuku kada je Kina juče zabeležila prva dva smrtna slučaja vezana za kovid-19, posle više od godinu dana.

Desetine miliona ljudi su sada pod merama zaključavanja širom zemlje i vlasti se trude da oslobode bolničke krevete, strahujući da će epidemija izvršiti pritisak na zdravstveni sistem.

Provincija Džilin koja je prijavila hiljade slučajeva prošle nedelje izgradila je osam privremenih bolnica i dva centra za karantin da upravlja epidemijom.

Takođe severni grad Tangšam, čelični centar Kine, zabranio je danas na 24 sata kretanje, da bi zaustavio širenje virusa i testirao svojih 7,7 miliona stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari