Klanšček podneo krivičnu prijavu protiv Bujoševića i Olivere Kovačević, policija proverava navode o malverzacijama u RTS-u 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Predsednik UO RTS Branko Klanšček podneo je krivičnu prijavu protiv direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednice zabavnog programa Olivere Kovačević, objavio je portal nova.rs. Informaciju je portalu potvrdio Klanšček.

Krivična prijava podneta protiv Bujoševića i drugih zbog različitih finansijskih mahinacija podneta je Drugom osnovnom javnom tužilaštvu, ali je ustupljena Višem javnom tužilaštvu.

„Krivična prijava je podneta Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, koje ju je danas ustupilo na nadležnost Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Po prijemu, Posebno odeljenje odmah je dalo nalog policiji da prikupi potrebne podatke kako bi se proverili navodi prijave, potvrđeno je za Novosti u Višem tužilaštvu.

Klanšček je krivičnu prijavu podneo zbog postojanja osnova sumnje da su tokom poslednje tri godine svojim nesavesnim postupanjem prilikom ispunjavanja radnih obaveza, odnosno prilikom postupanja u okviru svojih nadležnosti propisanih Zakonom o javnim medijskim servisima, ugovorom o radu i opštim aktima poslodavca, iako su bili svesni, odnosno su bili dužni i mogli biti svesni da usled toga može nastupiti teža imovinska šteta, shvatajući značaj svog dela, kao i to da je njihovo delo zabranjeno, naneli štetu Javnom medijskom servisu Radio-televizija Srbije u iznosu od preko 14.000.000 dinara.

Portal nova.rs tvrdi da je menadžment Javnog servisa RTS u ponedeljak održao hitan sastanak, pošto je objavljen izveštaj u kojem se navodi na koji način RTS troši novac građana, ali i matrica po kojoj RTS sklapa saradnje sa spoljnim produkcijama.

Dodaje se da je hitan sastanak čelnika RTS trajao nekoliko sati i da su sastanku prisustvovali svi ključni rukovodici Javnog servisa, a da su iz prostorije svi izašli bledi.

„Bujošević piše da ga Upravni odbor RTS tretira kao ‘gnjidu’, izražava se neprimerenim rečnikom. A zašto tek tad piše? Zato što tad na RTS kreće raskrinkavanje, kad ja počinjem da tražim dokumentaciju od Poslovne jedinice Produkcija, Finansija, kad tražim izveštaj od odgovornog urednika Dramskog programa o nepostojećoj emisiji ‘Jedan dobar dan’, koja je sad prerasla u krivičnu prijavu“, rekao je Klanščel za nova.rs.

Kako je inicijalno objavio portal „Pištaljka“, RTS već duže vreme angažuje privatne produkcijske firme za proizvodnju programskog sadržaja, a svega tri emisije u svom programu proizvodi Javni servis.

U zapisniku sa sednice UO koji nisu zvanično objavljeni se, između ostalog, navodi i to da je najskuplja emisija na RTS kviz u privatnoj produkciji za koji se godišnje izdvaja 55 puta više novca nego za dve najgledanije emisije koje se rade u produkciji RTS. RTS je to, u međuvremenu, demantovao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari