sinod spcfoto Fonet SPC

Povodom medijskih izveštaja i komentara o odluci Svetog arhijerejskog sinoda da uoči raspisivanja opštih izbora u Srbiji arhijerejima SPC zabrani javno političko izjašnjavanje i oglašavanje, Informativna služba SPC oglasila se tokom vikenda nepotpisanim “Dobronamernom porukom nedobronamernim medijima” koje optužuje da rade na diskreditaciji ne samo “crkvene vlade” nego i patrijarha srpskog Porfirija (Perića).

U tom tekstu tvrdi se da je odluka Sinoda “upućena i namenjena isključivo eparhijskim arhijerejima volšebno osvanula na stranicama onih medija kojima projektovanje i kreiranje podela u SPC nije na začelju programske i uređivačke politike”.

Kako se objašnjava u nepotpisanoj poruci “konkretna odluka ne sadrži apsolutno ništa što nije obuhvaćeno kanonima i Ustavom SPC, a njene stavke čine stalnu, maltene, vekovnu praksu Pravoslavne crkve, ali medijima se učinilo da im daje zgodnu priliku da još jedanput udruženi pokušaju da reanimiraju klinički mrtav narativ o zlom i konzervativnom Svetom sinodu koji ugrožava ljudska, politička i građanska prava mladih, savremenih, lepih sveštenika, koji su spremni da do neprepoznatljivosti modernizuju Crkvu, otvore je prema svetu i slično”.

“Taj Sinod je, po njima, već decenijama toliko zao i prepreden da je u stanju da nekog episkopa dovede do ‘out of mind’, a da taj dobri u stanju neznavenosti podnese ostavku. Vođa takvog opakog društva je, ko bi drugi nego lično predsednik Sinoda, Patrijarh srpski, i to ne samo aktuelni, nego i prethodni… Problem je, dakle, u tome što postoji Patrijarh srpski i što Crkva ima svoj osveštani poredak… Mi im, potpuno dobronamerno, skrećemo pažnju da je ovaj narativ, bez obzira na to šta od njih očekuju strani naručioci i finansijeri, mrtvorođenče i da moraju biti mnogo kreativniji da ne bi izgubili posao”, tvrdi se u nepotpisanom tekstu, objavljenom u subotu pred ponoć.

U Informativnoj službi SPC cilj ovog, kako se ocenjuje, naopakog i nedobronamernog medijskog angažovanja, dovode u vezu sa ranije demantovanom izjavom člana Evropskog parlamenta Viole fon Kramon na društvenim mrežama da „SPC ne postoji”.

Ova nekoliko meseci stara poruka pojavila se posle njenog susreta sa episkopom diseldorfskim i nemačkim Grigorijem (Durićem) i na nju je Informativna služba SPC već reagovala, iako je vladika Grigorije prethodno negirao da je ustrojstvo SPC bilo tema tog razgovora, a Viloa fon Kramer povukla spornu rečenicu.

Informativna služba i portparol SPC episkop bački Irinej (Bulović) u proteklih nedelju dana nisu zvanično odgovarali na zahteve medija za pojašnjenjem sporne sinodske odluke od 1. februara i njenim posledicama po vladike koje je budu prekršile zabranu o javnom političkom izjašnjavanju.

Tražene odgovore ne sadrži ni nepotpisana “dobronamerna poruka”.

Niko od vladika do nije javno komentarisao spornu sinodsku odluku, ali iz više crkvenih izvora Danasu je nezvanično rečeno da se većina vladika najverovatnije neće obazirati na izrečene zabrane.

Vučićev video nije promocija

Informativna služba SPC tvrdi da su mediji “nečasno i naravno, neuspešno pokušali da diskredituju” patrijarha Porfirija i zbog kratkog kadra sa svečanosti povodom Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije koji se nalazi “u videu na Jutjub kanalu predsednika Republike, a koji je tog dana emitovan bukvalno na svim srpskim medijima”.

U poruci se tvrdi da “mada taj video nije promotivnog predizbornog karaktera, niti ga prikazuju drugi emiteri, nego je deo hronologije redovnih predsedničkih aktivnosti, a patrijarh je odmah optužen za učešće u kampanji koja u tom trenutku nije bila ni počela”.

“Ukoliko, pak, do bilo kakvih zloupotreba dođe, Svetejši će svakako na odgovarajući način na njih pravovremeno ukazati i reagovati. Nadamo se da je svima jasno da je nerealno očekivati da će ovakvim pritiscima uspeti da patrijarha srpskog isključe iz života svog naroda”, najavljeno je u nepotpisanoj poruci objavljenoj i na zvaničnom sajtu SPC.

Svetosimeonovska litija u Podgorici

U Podgorici, rodnom mestu velikog župana Stefana Nemanje, posle “korona pauze”, juče je ponovo održan Svetosimeonovski sabor.

Liturgiju je sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem (Mićovićem) služilo deset arhijereja Srpske i Gruzijske pravoslavne crkve, a potom je gradom prošla tradicionalna litija.

U Svetosimeonovskoj poruci ističe se, između ostalog, da se jučerašnjim saborovanjem “u Crnoj Gori još jednom potvrdilo i utvrdilo kanonsko jedinstvo SPC”. Uz “sećanje, ljubav i brigu prema pravoslavnoj braći u Rusiji i Ukrajini”, sa sabor u Podgorici uputio je “molitve Bogu da ratna dejstva prestanu i da zavlada bratski mir u blagoslovenoj Ukrajini među svim duhovnim potomcima Svetog kneza Vladimira”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari