Književna "borba na život i smrt" 1

Bolno dirljiva knjiga, u kojoj se autor suočava s traumom posle napada koji ga je gotovo stajao života – Okretište Damira Karakaša, pojavila se nedavno u izdanju beogradske IK Booka.

Bez spektakla i senzacionalizma, s brutalnim činom u nagoveštajima – jer književnost je za Karakaša oduvek bila jezik, a ne puko opisivanje događaja – ovaj roman prikazuje osećaj nemoći, ranjivosti, paranoje i gneva.

Karakaš hrabro, iskreno i u svoj svojoj ranjivosti iznosi osećaj bespomoćnosti, paranoje i gneva, i prikazuje borbu između želje za osvetom i povratka normalnom životu nakon tog napada. (Pre nekoliko godina bio je fizički napadnut na okretištu tramvaja, posle čega je završio u bolnici, doslovno se boreći za život. Napadač nije otkriven, a ne znaju se ni motivi napada.) Reč je o intimnom romanu koji svedoči o izuzetnom daru jednog od vodećih savremenih pisaca s ovih prostora.

U snove mu dolaze preci, svi odreda osvetnici, bivši vojnici i legionari, i donose mu svoje oružje, tražeći da izravna račune i odluči „hoće li biti čovjek pa da mu konobar donosi u birtiji piće na stol ili da bude žaba pa da mu donosi piće na pod“.

Ipak, s ljudskim porivom za osvetu odlučio je da raskrsti pisanjem romana.

Reč je o dosad najintimnijem Karakaševom delu koje se bavi pronalaženjem mehanizama za vraćanje poverenja u ljude uprkos teškoj psihofizičkoj traumi.

Okretište, remek-delo pisca poznatog po sažetom izrazu, predstavlja njegovu književnu „borbu na život i smrt“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari