Na suđenju Bjelogrliću prikazani usporeni i zumirani snimci: Prvi udarac ipak otvorenom šakom? 1Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Suđenje glumcu Draganu Bjelogrliću okrivljenom za napad na reditelja Predraga Gagu Antonijevića nastavljno je danas u Prvom osnovom sudu u Beogradu pregledanjem video snimaka sa sigurnosnih kamera, ovaj put uz korišćenje zumiranja i usporavanja snimka.

O napadu koji se dogodio avgusta 2021. godine u hotelu „Ambasador“ u Nišu tokom održavanja „Filmiskih susreta“, danas je trebalo da svedoči i Nebojša Ćetković koji je tada bio u društvu Dragana Bjelogrilća, međutim on se nije pojavio u sudnici.

Ni oštećeni Predrag Gaga Antonijević danas nije bio prisutan u Sudnici, njega je zastupao advokat punomoćnik.

Na početku današnjeg ročišta sudija je rekla da je neposredno pre početka „nepoznato lice“ sa projektorom pokušalo da uđe u sudnicu i opomenula advokate odbrane Gorana Draganića i Jugoslava Tintora zbog donošenja tehničke opreme bez dozvle suda.

Draganić joj je na to odgovorio da osoba koja je donela opremu nije trebalo da ulazi u sudnicu već da čeka u hodniku i da uđe tek ako sudija bude odobrila korišćenje projektora koji je obezbedila odbrana.

Na prethodnom ročištu je bilo sporno da li je Bjelogrlić prvi udarac zadao zatovorenom ili otvorenom šakom što je danas zumirani i usporeni snimak trebalo da odgonetne.

Nakon gledanja snimka sudija je konstatovala da Bjelogrilć zamahuje otvorenom šakom ali da se od njegovog položaja tela kojim je zaklanjao kameru ne vidi da li je Antonijevića udario otvorenom šakom ili pesnicom.

Isti snimak prikazuje i kako Antonijević nogama odguruje Bjelogrilća a zatim obojica posežu za čašom koja je bila na stolu za kojim je sedeo oštećeni.

Odbrana okrivljenog Bjelogrlića je tvrdila da se na snimku jasno vidi kako Antonijević prvi poseže za čašom, dok je advokat oštećenog tvrdio da su posegli u isto vreme.

U nastavku snimka moglo se videti kako je Bjelogrlić opet krenuo ka Antonijeviću, udarajući ga u gornji deo tela.

Jugoslav Tintor je naveo da se na snimku jasno videlo kako Antonijević sve vreme u ruci drži čašu koju je uspeo da uzme sa stola, a da ga je Bjelgrlić samo sprečavao da ga ne udari u glavu.

Tintor je takođe istakao da fali 50 sekundi snimka na kom se vidi kako negde oko dvadeset minuta iza ponoći Antonijević gestom provocira Bjelogrlića koji je prolazio pored stola za kojim je oštećeni sedeo.

Antonijevićev advokat je na ovo rekao da tih 50 sekundi nema veze sa dokaznim postupkom jer se kritični trenutak napada Bjelogrlića na Antnonijevića dogodio tek oko 3:49 iza ponoći.

Advokat Tintor je pred kraj suđenja tvrdio da je dokazni materijal kompromitovan jer su, kako on kaže, snimci sa sigurnosnih kamera selektovani, parcijalno prikazani i da je njima manipulisano putem video video montaže.

Na samom kraju oštećeni Dragan Bjelogrlić je predložio da se obezbedi stručno lice, tačnije video montažer, koji će veštačenjem sa sigurnošću moći da utvrdi da li su snimci montirani ili ne.

U svojoj izjavi novinarima nakon suđenja Bjelogrlićev advokat Jugoslav Tintor je istakao da je sud nesumnjivo utvrdio da je video-materijal montiran i sečen.

„To ne sme da se radi sa snimcima kada su dokaz na suđenju, time je ceo materijal kompromitovan. Utvrđeno je da nedostaje ključnih 50 sekundi, o kojima svedoče i Bjelogrlić i Antonijević. Kada bi postojalo tih 50 sekundi, tačno bi se videlo ko govori istinu, a ko laže. Ono što ste mogli da utvrdite jeste da prvi udarac nije bio udarac pesnicom, kako to Antonijević tvrdi, već otvorenom šakom kao što kaže Bjelogrlić u odbrani. Mogli smo utvrditi da nije tačno, iz snimka, kako je to Antonijević rekao, kada je uzeo čašu odbacio istu, već je sve vreme drži u desnoj ruci i njome želi da udari Bjelogrlića u glavu, a Bjelogrlić mu nanosi udarce kako bi tu čašu ispustio iz ruke. Sud je konstatovao da je Antonijević tek po okončanju sukoba stavio tu čašu na sto što se jasno vidi“, zaključio je advokat Tintor.

Nastavak ročišta zakazan je za 29. maj, za kada su pozvani svedoci Nebojša Ćerković, glumica Jovana Stević i pisac Vladimir Kecmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari