Na suđenju Bjelogrliću zbog tuče pregledani snimci sa nadzornih kamera, prikazani delovi koji do sada nisu bili poznati javnosti 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Suđenje glumcu i reditelju Draganu Bjelogrliću povodom napada na reditelja Predraga Gagu Antonijevića u hotelu “Ambasador” u Nišu tokom avgusta 2021. godine, nastavljeno je danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu pregledom video materijala i rekonstrukcijom događaja.

Na samom početku današnjeg ročišta advokat Goran Draganić je, nakon što je sudija istakla da je iz policije dostavljeno tačno 353 snimka sa nadzornih kamera iz hotela „Ambasadora“, ukazao da je odbrana Bjelogrlića dve i po godine tražila snimak sa kamere broj četiri, koja je direktno snimala sto za kojim je sedeo oštećeni Antonijević, a što ni do danas nije dobila.

„Tražili smo taj snimak kako bismo otklonili sumnje spornog događaja jer Dragan Bjelogrlić trpi neviđeni medijski linč koji je unapred predodređen. Nama je kao odbrani Osnovno javno tužilaštvo u Nišu uskratilo ovaj dokaz i ovu kameru“, naveo je Draganić.

Kako je objasnio Draganić, sporna kamera nalazi se tačno iznad recepcije i ima direktan pregled “iz jako bitnog ugla”, te da bi nedvosmisleno razjasnila da li je Bjelogrlić Antonijevića udario zatvorenom ili otvorenom šakom.

Advokat Jugoslav Tintor, koji takođe zastupa Bjelogrlića, naveo je da je neko selektovao i kompromitovao dokazni materijal, te zatražio da se u svojstvu svedoka pozove izvesni M. J, koji je izuzimao kamere sa lica mesta, kako bi razjasnio i objasnio “da li mu je neko naložio da izuzme baš tu kameru”.

“Mora da se razjasni ko je naložio da se ta perspektiva događaja ne vidi jer je policija bila dužna da dostavi sve dokaze. Sigurno to nije izuzeto zato što ide u prilog Draganu Bjelogrliću“, istakao je Tintor.

On je tokom današnjeg pregleda video materijala u više navrata istakao da u okviru snimaka fale esencijalni momenti.

“Na jednom od snimaka ispred hotela fali 50 sekundi koji su ključni. Ovde je neko kreirao klipove i sekao gde je nekome odgovaralo”, naveo je on.

Istako je i da je došlo do propusta kako u postupanju službenika MUP-a, tako i postupajućeg tužilaštva u Nišu.

“Na ovaj način se diskredituje kompletan video materijal zbog načina selektovanja”, istako je Tintor.

Rekonstrukcija događaja: Dolazak u hotel

Tokom današnjeg pretresa prikazano je više snimaka sa različitih kamera, a na kojima se mogu videti dešavanja pre, tokom i nakon samog incidenta.

U okviru prvih pet snimaka, koji su prikupljeni sa kamera ispred samog hotela, prisutni novinari i javnost mogli su da vide same momente kada je ispred hotela stigao Dragan Bjelogrlić, u pratnji Katarine Radivojević, Nebojše Ćetkovića i još jedne ženske osobe.

Određeni snimci, koji su izvučeni iz integralnog video materijala dobijenog od policije, nisu sadržali sve što je odbrana smatrala da je bitno za sam postupak, te su istakli da fali oko 50 sekundi samo na jednom snimku.

Na snimcima se moglo videti i kako Predrag Antonijević najpre seda u baštu hotela za sto za kojim je sedelo više osoba, ali i kako potom Ćetković prilazi bašti i rukom otpozdravlja sto za kojim oštećeni sedi, dok je Radivojević ostala po strani sa drugom ženskom osobom.

Utvrđeno je danas i da je Antonijević uzvratio pozdrave Ćetkoviću koji je potom i prišao samom stolu.

Prikazano je kako je Bjelogrlić, koji je najpre zastao, došao do Radivojević, ali i kako su nakon toga svi ušli u hotel.

Na snimcima se moglo videti i kako je, nakon što je Bjelogrlić ušao u lobi hotela, Antonijević posle određenog vremena u isti i sam ušao, potom izašao, neko vreme se šetao u blizini stola u bašti za kojim je ranije sedeo, a potom sa glumicom Jovanom Stević ponovo ušao u lobi hotela, gde je seo u jedan od separea.

Bjelogrlić je i danas tvrdio da je već tokom njegovog dolaska ispred hotela Antonijević počeo da mu dobacuje.

Ulazak u lobi hotela

Na šestom danas prikazanom snimku prikazani su događaji koji su usledlili nakon ulaska Bjelogrlića u sam lobi hotela.

On se, u pratnji Ćetkovića, Radivojević i još jedne ženske osobe, smestio u okviru separea koji se nalaze na izdignutijem delu lobija.

Potom su počeli da pristižu i drugi umetnici, a među njima i Vaja Dujović, Maksa Ćatović, tadanji direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić, kao i drugi članovi filmske ekipe i zvanice koktela koji je tu organizovan.

Nešto posle tri časa nakon ponoći u lobiju hotela se smestio i sam Predrag Antonijević u pratnji glumice Jovane Stević.

Iako nisu bili jedan drugom u vidokrugu, konstatovano je tokom današnjeg ročišta da su sedeli blizu, što se i iz samih snimaka moglo videti.

Oko 3 i 25 u lobi su pristigli i za različite stolove seli Marko Gvero, Vladimir Kecmanović i Marko Živković.

Advokati odbrane insistirali su danas da se u zapisnik unese i da se u tim trenucima moglo videti kako Antonijević ne učestvuje u razgovoru sa ljudima koji su sedeli za njegovim stolom, te da gleda pravo i stavlja šešir na glavu.

U isto vreme, vraćanjem snimka, uočeno je da se Bjelogrlić, koji je razgovarao sa ljudima za svojim stolom, trgao te pogledao u stranu, iako Antonijevića od zida nije mogao da vidi.

Više puta se na snimcima moglo videti da se Bjelogrlić osvrće, te čak i ustaje kako bi mogao da vidi u pravcu stola gde su se nalazili Antonijević, Jovana Stević i Vladimir Kecmanović, a kojima se u nekom momentu pridružuje i Miljan Davidović.

Iako zvučni zapis ne postoji, na snimku se moglo uočiti da deluje kao da se Bjelogrlić osvrće na neke određene zvuke.

Sve vreme u hotelu je bilo lice iz obezbeđenja koje je posmatralo dešavanja.

Kako je konstatovala sudija, atmosfera na snimcima je izgledala uobičajeno, bez tenzija.

Incident

Na snimku je prikazano i kako Bjelogrlić oko 3 i 46 ustaje od svog stola, silazi sa nivoa na kom se njegov separe nalazio, prolazi pored drugih regularnim putem i upućuje se ka stolu Antonijevića gde je i došlo do incidenta.

Oštećeni se u tom trenutku nalazio bočno okrenut Bjelogrliću, te mu okrivljeni nije prišao sa leđa, kako je to najpre u medijima prikazano.

Sam momenat incidenta prikazan je na snimcima, pa se tako moglo videti da je Bjelogrlić došao sa desne strane Antonijevića, stavio mu ruku na desno rame, te uputio udarac.

Zbog ugla iz kog je kamera snimala, sudija danas nije mogla jasno da precizira da li je glumac i reditelj oštećenog udario otvorenom ili zatvorenom šakom, odnosno da li se radi o šamaru ili pesnici.

Advokati odbrane u više navrata su insistirali i tražili da se snimak uveliča, budući da smatraju da se jasno vidi da je šaka bila otvorena.

Potom se moglo videti kako Antonijević nogama gura Bjelogrlića, koji se najpre zaustavio, ali potom uhvatio za ruku oštećenog, a u kojoj se nalazila jedna od dve staklene čaše koje su bile na stolu za kojim je Antonijević sedeo.

Usledila su još tri udarca Bjelogrlića, za šta je sudija konstatovala da se ne može sa sigurnošću utvrditi da je sva tri primio Antonijević, te nakon čega ih prisutni razdvajaju, što je označilo kraj samo prve etape incidenta.

Advokati odbrane su danas podsetili da je Antonijević u svojoj ranije datoj izjavi tvrdio da je spornu čašu bacio, a da se danas na snimku moglo videti kako je sam vraća na sto.

Sudija nije mogla da se opredeli, ali je nakon pristanka svih strana u postupku u zapisnik uneta ova primedba.

Advokati Tintor i Draganić su u jednoj od svojih konstatacija izneli i da bi čaša mogla da se posmatra i kao “hladno oružje”, te da se Bjelogrlić nakon incialnog udarca branio kako ga Antonijević čašom ne bi udario.

U zapisniku je konstatovano i da se vidi “nešto poput ruke”, ali ne i da se vidi čaša u njoj.

Druga etapa incidenta

Kako se na snimku moglo videti, iako je prvobitno delovalo da su stvari počele da se smiruju, incident se nastavio, što takođe javnosti do danas nije bilo dovoljno poznato.

Bjelogrlić se povukao do svog separea, a oko njega su se nalazili i drugi prisutni glumci, koji su, najverovatnije, pokušavali da ga smire.

Videlo se na snimku i kako Antonijević priča sa Nebojškom Ćetkovićem i gleda u pravcu Bjelogrlića kog je u više navrata grlila Katarina Radivojević dok je pokušavao da uzme svoje stvari i prema njegovim rečima, napusti lobi.

U momentu kada se Bjelogrlić uputio ka izlazu, u njegovom pravcu krenuo je i Antonijević.

Bjelogrlić je, načinivši gotovo samo jedan korak, skinuo sako, a potom se moglo videti, kako je konstatovala sudija, kako pružaju ruke jedan ka drugom.

Nakon toga, Bjelogrlić je pao na pod okrenut leđima, dok je Antonijević pao na bok.

Videlo se potom i kako Antonijević Bjelogrlića drži jednom rukom za kosu dok ga drugom rukom pet puta udara u glavu zatvorenom šakom.

Došlo je u sudnici i do polemike o tome gde su se u tom trenutku nalazile Bjelogrlićeve ruke, te je na kraju, kada je pogledan snimak i iz drugog ugla, konstatovano da ih je držao u nivou vrata ili grudi Predraga Antonijevića.

Bjelogrlić je i sam danas u sudnici pokušao da objasni da je ruku zapravo držao na njegovom ramenu, ali sudija nije mogla jasno da se opredeli, odgovarajući na pritužbe advokata odbrane da ni u jednom trenutku nije rečeno da je okrivljeni “davio” Antonijevića.

Obezbeđenje hotela tokom incidenta ni jednom nije intervenisalo.

Nakon što su ih ponovo razdvojili prisutni, Bjelogrlić se još neko vreme zadržao u lobiju, a potom je u svojoj sobi sačekao dolazak policije, dok je Antonijević sve vreme proveo u separeu.

Konstatovano je i da je većina prisutnih do dolaska policije sedala na svojim mestima.

Prvo nešto nalik na picu, pa potom pregled lekara

Advokati odbrane su naglasili da je atmosfera bila normalna nakon samog incidenta, što je, kako su istakli, vrlo bitno budući da se njihovom klijentu stavlja na teret nasilničko ponašanje.

Videlo se iz snimaka da je Antonijević najpre preuzeo i platio hranu “koja liči na picu”, te istu konzumirao, razgovarao sa službenikom MUP-a, a potom ga je pregledala i služba hitne pomoći.

Branioci okrivljenog su insistirali da u zapisnik uđe i da se na snimku jasno vidi da je Antonijeviću pritisak meren preko garderobe, što smatraju da nije uobičajena praksa.

Oko pola pet ujutru, na snimku se vidi kako se policijski službenici upućuju ka liftu, nakon čega su otišli do Bjelogrlićeve sobe.

Bjelogrlić je potom otišao u stanicu da u svojstvu građanina da izjavu, nakon čega se vratio u svoj apartman, a nakon čega su ga oko 10 časova ujutru, kako je i sam danas istakao, probudila četiri inspektora UKP-a.

Problemi sa tehnikom tokom prikazivanja video materijala

Advokat Jugoslav Tintor na samom kraju današnjeg pretresa izneo je primedbu i na sam način reprodukcije video materijala.

“Imam primedbu na izvođenje dokaza, pre svega što su tehnički uslovi prilikom emitovanja prilično nezadovoljavajući”, istakao je Tintor.

Kako je objasnio advokat, dodatan problem u sagledavanju celokupne situacije, osim nedostatka pojedinih snimaka, predstavlja i činjenica da postojeće, prikazane video materijale nije bilo moguće uvećati i usporiti uvek, kao ni ponoviti samo od određenog dela, “što u bitnom umanjuje sve ono što smo mogli da uočimo, a nismo”.

On je istakao da je odbrana pripremila sve neophodne snimke u uveličanom formatu, te zatražila da na sledećem ročištu isti budu prikazani, o čemu će sud naknadno odlučiti.

“Udarac otvorenom šakom, potom i Antonijević koji drži čašu, sve bi se videlo da su bile omogućene sve tehničke funkcije”; istakao je Tintor.

Sledeće ročište je zakazano za 15. april kada će se nastaviti sa pregledom snimaka, ali će biti pozvan i kao svedok Nebojša Ćetković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari