Optužnica niškog tužilaštva protiv Dragana Bjelogrlića prvo “dostavljena” medijima 1Foto: N1

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podiglo je danas optužni predlog protiv glumca i režisera Dragana Bjelogrlića za krivično delo nasilničko ponašanje iz člana 344 Krivičnog zakonika i predložilo kaznu zatvora od šest meseci, potvrđeno je u OJT za Danas.

Bjelogrliću se stavlja na teret fizički napad na režisera Predraga Antonijevića 23. avgusta rano ujutru u kafeu hotela „Ambasador“ u Nišu, u kojem su bili smešteni gosti „Filmskih susreta“.

„OJT je nakon ispitivanja svedoka i obavljenjog veštačenja podnelo Osnovnom sudu u Nišu optužni predlog protiv Dragana Bjelogrlića zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje iz člana 344 Krivičnog zakonika. Predloženo je da se isti oglasi krivim i da mu se izrekne kazna zatvora u trajanju od šest meseci“, rekao je portparol OJT Ivan Marković.

Krivični zakonik u ovom članu između ostalog predviđa da će se lice koje “grubim vređanjem ili zlostavljanjem drugog, vršenjem nasilja nad drugim, izazivanjem tuče ili drskim i bezobzirnim ponašanjem” drugom licu nanese laku telesnu povredu ili teško ponizi građane “kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina”.

Advokat Goran Draganić, koji zastupa Bjelogrlića, danas nije želeo da komentariše odluku OJT. „Kao branilac još nisam dobio odluku tužilaštva, a ona je jnažalost prvo plasirana u medijima”, kazao je on.

Odluku danas nisu komentarisali ni sam Bjelogrlić i Antonić, koje smo pozvali da to učine.

Antonijević je nekon fizičkog napada Bjelogrlića rekao da je sedeo u kafe baru kada mu je glumac, sa kojim je od ranije u lošim odnosima i sa kojim je u sudskim sporovima, “prišao i bez ikakvog razloga i povoda mu zadao dva udarca u glavu”.

On je kazao da te večeri i noći nije ni na koji način provocirao glumca.

Nakon zadobijenih udaraca je ustao i počeli su da se guraju, a Bjelogrlić mu je navodno pretio i da će ga ubiti.

U Urgentnom centru Univerzitetskog Kliničkog centra Niš ustanovljeno je da ima lake telesne povrede u vidu nagnječenja poglavine i modrice ispod levog oka.

Bjelogrlić je priznao fizički napad na Antonijevića, ali je kazao da je “naseo na grozne provokacije Antonijevića” i da mu je žao zbog onoga što je uradio.

„Žao mi je što sam naseo na grozne provikacije Antonijevića koje traju godinu i po dana, žao mi je što se Antonijević pojavio iz ko zna kojih razloga na festivalu na kojem sam imao dve veličanstvene premijere, žao mi je što nisam izdržao da dostojanstveno ignorišem te grozne provokacije, žao mi je što sam to uradio“, rekao je Bjelogrlić novinarima nakon saslušanja u niškom OJT.

On je precizirao da nije sa umišljajem krenuo ka Antonijeviću, već je pošao do toaleta, ali je onda “odreagovao na njegovo dobacivanje”. Zahvalio se na profesionalizmu ljudima iz OJT koji “nisu podlegli pritiscima i dali su mu mogućnost da objasni šta se stvarno desilo”, kao i “divnim policajcima”.

Njegov branilac Draganić je tada demantovao pisanje tabloida da je Bjelogrlić navodno bio u alkoholisanom stanju i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

„Veštačenjem nisu nađene nikakve psihoaktivne supstance, niti nedozvoljene količine alkohola u krvi“, rekao je on.

Ubrzo posle incidenta, na privatnim nalozima na društvenim mrežama pojavio se snimak sa nadzornih kamera hotela, na kojem se vidi kako Bjelogrlić ustaje od svog stola, prilazi delu kafea u kojem sedi Antonijević sa društvom i udara ga više puta u glavu, posle čega dolazi do gušanja, koje prekida nekoliko njihovih kolega.

 

Tabloidno

Nakon icidenta, na naslovnim stranama provladinih tabloida pojavili su se naslovi: “Drogirani Bjela me je pretukao zbog Dare” (Alo), “Bjela pijan i drogiran pretukao Antonijevića” (Srpski telegraf), “Pomračenje uma” (Kurir) ili “Jezivo! Bjelogrlić pretukao Gagu” (Informer).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari