Ko je Aleksa Milojević, student generacije na čuvenom univerzitetu Prinston? 1Foto: Princeton.edu/printscreen

„Tražiti recept za uspeh u matematici podjednako je besmisleno kao i tražiti magični napitak za podmlađivanje. Prosto, ljubav, upornost i trud su nas doveli do ovde, ali to nije niti garant uspeha, niti jedini put do njega. Takođe, bitno je uživati u radu nezavisno od rezultata“.

Ovako je Aleksa Milojević, kao maturant Matematičke gimnazije u Beogradu u tekstu objavljenom u Danasu 2019. godine govorio o tome kako se postaje zlatni olimpijac, osvajač mnogobrojnih medalja na međunarodnim takmičenjima iz matematike, fizike i informatike.

Te godine završio je Matematičku gimnaziju kao đak generacije i upisao studije matematike na čuvenom američkom univerzitetu Prinston, na kome je prošle nedelje proglašen za studenta generacije.

Vest o Aleksinom izvanrednom uspehu Prinston je objavio na svojoj veb stranici, najavljujući da će se on obratiti svojim kolegama diplomcima na svečanosti 30. maja.

Tekst prenosi reči Pitera Sarnaka, profesora matematike na Prinstonu, koji kaže da je Aleksa „očigledno je na putu da postane vodeći svetski matematičar, učitelj i mentor“.

Prinston u tekstu navodi da Milojevićeva ljubav prema matematici seže još u detinjstvo. Njegov deda je bio nastavnik matematike, a roditelji su inženjeri. Isticao se na takmičenjima iz matematike kao učenik u Srbiji, osvajajući više medalja na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi i na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, a učestvovao je u mnogim aktivnostima na Prinstonu.

Aleksa osvojio nekoliko najprestižnijih nagrada tog univerziteta, uključujući nagradu koja se dodeljuje juniorima sa najvišim akademskim uspehom za sve prethodne radove, zatim nagradu Endru H. Braun, koja se dodeljuje izuzetnim juniorima u matematici, nagradu Šapiro za akademsku izvrsnost (dva puta) i prva počasna nagradu brucoša, koja se dodeljuje dvojici studenata kao priznanje za izuzetan uspeh.

U razgovoru za Danas Aleksa kaže da su sva priznanja koja je dobio tokom školovanja na Prinstonu na neki način kulminirala u nagradi koju je dobio prošle nedelje kao najbolji student na celom univerzitetu.

– Matematička gimnazija je imala veliki uticaj na mene, pre svega zato što je doprinela razvoju mog interesovanja za matematiku, što kroz takmičenja što kroz izuzetna predavanja i profesore kojima sam bio okružen. Predznanje koje sam stekao tokom srednje škole mi je svakako veoma pomoglo tokom studija, jer mi je dozvolilo da lakše savladam osnovne kurseve sa Prinstona i kasnije se posvetim nekim od kurseva za doktorante – odgovara Aleksa na pitanje Danasa koliko mu je školovanje u Matematičkoj gimnaziji pomoglo da ostvari izuzetne rezultate tokom studija.

Objašnjava da je svoj diplomski rad radio u oblasti matematike koja se zove algebarska geometrija (mada ima veze i sa teorijom brojeva). Kaže da se u prošlosti više bavio kombinatorikom, kojom i planira da nastavi da se bavi na doktoratu.

Cilj njegovog diplomskog rada je bio da pojednostavi i približi studentima osnovih studija jednu klasičnu teoremu iz četrdesetih godina prošlog veka, koja je veoma doprinela razvoju algebarske geometrije, objašnjava Aleksa.

Kao sjajnu stvar na univerzitetu Prinston ističe veoma dobar odnos studenata sa profesorima.

– S obzirom na to da je broj studenata na kursevima relativno mali, dosta je lako stupiti u kontakt s profesorima, što dosta pomaže pri ulasku u istaživačke vode. S druge strane, za mene lično, jedna od negativnih strana Prinstona bila je njegova lokacija, to jest, činjenica da je daleko od Srbije,što je uticalo na to da sam tokom studija svoju porodicu i prijatelje viđao svega nekoliko puta godišnje – kaže Aleksa, koji će od sledeće godine biti na doktorskim studijama iz kombinatorike, na prestižnom univerzitetu ETH Cirih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari