Ko plaća Žene u crnom? 1Foto: Fahrudin Kladničanin

Organizacija Žene u crnom potrošile su u protekloj, 2020. godini, na svoje aktivnosti 66.573 evra.

Aktivnosti su realizovane uz finansijsku podršku: Global Fund for Women (21.000 evra), Kvinna till Kvinna (20.466 evra), Rekonstrukcija Ženski Fond (17.541 evra), ISCOS EMILIA ROMAGNA ONLUS (4.726 evra) i medica mondiale (1.420 evra).

Ove podatke predstavila je Staša Zajović iz ŽUC na sastanku Mreže Žena u crnom, tokom vikenda u Radmilovcu, kod Beograda. Kako je navedeno u izveštaju ŽUC, u prošloj godini smanjen je obim aktivnosti zbog pandemije virusa kovid 19, pre svega, tokom vanrednog stanja. Odmah nakon ukidanja vanrednog stanja (6. maj 2020.), međutim, kako se dodaje, nastavljene su aktivnosti ’uživo’.

– Sprovedene su 23 ulične akcije, komemoracije, odnosno obeležavanje važnih datuma zločina počinjenih u naše ime, kao i drugih zločina nad civilnim stanovništvom, tokom i nakon ratova devedesetih. Takođe, u prošloj godini održano je 14 feminističkih, antifašističkih, antiratnih, antirasističkih, antimilitarističkih akcija. U ovim akcijama učestvovalo je oko 450 osoba. Posetili smo mesta zločina počinjenih u naše ime, kao i drugih zločina protiv civilnog stanovništva počinjenih tokom i nakon rata na prostoru bivše Jugoslavije: 12 poseta (Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija). U okviru praćenje suđenja pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Begradu, pratile smo četiri predmeta, odnosno ukupno dvadeset ročišta za zločine počinjene na teritoriji BiH (Kravica/Srebrenica, Kalinovik i Brčko; Štrpci, Srbija) – navodi se u saopštenju ŽUC.

Dodaje se da je u navedenom periodu nastavljena praksa zajedničkog rada umetničkih kolektiva, profesionalnih pozorišta, umetnica i umetnika angažovanih na umetničkom oblikovanju otpora ratu, ratnim zločina, represiji, kršenju ljudskih prava, u oviru čega su realizovane izložbe u Muzeju Jugoslavije u Beogradu, izbegličkim kampovima (u Srbiji tokom 90-ih), galerijom Inicijative mladih za ljudska prava, u organizaciji fondacije ZDF (Beograd i Sarajevo), kao i osmišljavanje uličnih akcija – radni sastanci sa umetničkim kolektivima Škart, Dah teatar iz Beograda, Art klinika iz Novog Sada…

– Grupa za video aktivizam ŽUC realizovala je u ovom periodu osam dokumentarnih filmova. Tokom 2020. odigrale su se aktivnosti u okviru projekta Ženski sud, odnosno javne prezentacije ŽS u Ljubljani, 25. februar, na Fakultetu društvenih nauka Univerziteta u Ljubljani, u prisustvu 200 studenatkinja i studenata. Takođe, u Rimu, održan je, 15. februara, Međunarodni susret, pod nazivom Istina žena – iskustva i prakse feminističkog pristupa pravdi, gde je učestvovalo oko 70 žena, aktivisktinja Mreže Žena u crnom iz Italije, Španije, Srbije, kao i druge feminističke aktivistkinje, naučnice iz cele Italije – navodi se, između ostalog, u izveštaju ŽUC.

Tokom protekle godine, organizovano je tri sastanka Mreže ŽUC na kojima je učestvovalo ukupno 120 aktivistkinja i aktivista.

– Kada je reč o obrazovno istraživačkom programu, ŽUC je objavio Istraživanje o reproduktivnim i radnim pravima žena u Srbiji: o uticaju rastućih tendencija klerikalizacije na stavove žena o reproduktivnim pravima i o povezanosti radnog zakonodavstva (radnih prava) i reproduktivnih prava – još jedna je, između ostalih, aktivnosti Žena u crnom, o kojoj se može opsežnije pročitati u ovom izveštaju.

U Kotoru, 25. oktobar – u organizaciji Anima, Žena u crnom, Beograd i Akademske inicijative 10, Novi Pazar, organizovana je debata pod nazivom:, „Šta da se radi? Crna Gora na raskršču“, na kojoj je bilo reči o aktuelnoj situaciji nakon izbora 30. agustva prošle godine.

Diskusioni kružoci, predavanja, debate u prostorijama Žena u crnom – “Srede u ŽUC-u”, nastavljeni su i tokom protekle godine, na kojima se govorilo o važnim društvenim i političkim pitanjima u zemlji i svetu, održavale su se promocije knjiga, projekcije filmova… U protekloj godini, održano je 30 događaja u kojima je učestvovalo 410 osoba. Žene u crnom su u okviru solidarne pomoći izbeglicama posetile mesta u Beogradu u kojima oni borave. Aktivistkinje ŽUC su u protekloj godini dva puta u Pljevljima, pružajući humanitarnu pomoć i solidarnu podršku Bona Fide u radu sa izbeglicama. Aktivista Mreže ŽUC iz Tuzle, u ime ŽUC, organizovao 10 akcija humanitarne pomoći i solidarnosti sa izbeglicama u tom gradu.

– ŽUC je pratio svih osam ročišta u procesu seksualnog nasilja nad Marijom Lukić u Brusu, uprkos činjenici da je veliki broj ročišta bio odložen. Tokom 2020. prisustvovale smo na šest ročišta, kao i 10. jula kad je optuženom Miroslavu Jeličiću Jutki izrečena presuda. Takođe, ŽUC je tokom prošle godine izražavao solidarnost sa porodicom Milivojević iz Lučana, prateći suđenja u Ivanjici, krivični postupak protiv generalnog direktora i još dvojice rukovodilaca fabrike naoružanja “Milan Blagojević-Namenska“, koji su optuženi da su ‘izvršili teško krivično delo protiv opšte sigurnosti’ jer su 14. jula 2017. godine, nakon eksplozije baruta poginuli radnici Milomir Milojević i Milojko Ignjatović. Suđenje pratimo od početka, a tokom 2020. prisustvovale smo na pet ročišta. Suđenja su praćena stalnim opstrukcijama, a zbog pandemije su često odlagana – navodi se u izveštaju ŽUC.

Ova organizacija pratila je i dva suđenja kako bi izrazila solidarnost sa novinarima: Suđenje za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića – novinaru (portal Žig info), kao i suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

– Od početka pandemije kovid-19 uspostavile smo razne vidove uzajamne podrške i solidarnosti u okviru Mreže ŽUC-a, u okviru čega smo posetile 14 gradova, podelivši humanitarnu pomoć socijalno najugroženijim aktivistkinjama. Tokom 2020. objavile smo pet  publikacija: Istraživanje o reproduktivnim i radnim pravima žena u Srbiji, Atena Atanasiju, Borbena žalost: političko disidentstvo i Žene u crnom,  Videoteka/Žucoteka: grupa za videoaktivizam Žena u crnom, Ženska mirovna agenda 2021, kao i kalendar 2021. – fotografije sa uličnih akcija Žena u crnom tokom 2020. godine uradio Srđan Veljović – zaključuje se u izveštaju ove nevladine organizaje.

Povelja PRIJATELJ BOSNE

Žene u crnom su u julu 2020. dobile priznanje: Povelja PRIJATELJ BOSNE za 2020. godinu. “U znak zahvalnosti za prijateljstvo i izuzetan doprinos očuvanju i afirmaciji multikulturalne, demokratske, suverene Bosne i Hercegovine” dodelilo je Povelju Ženama u crnom, Beograd”, navedeno je u obrazloženju udruženja ‘Bosfor’ iz Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari