Koalicija za slobodu medija: Poverenik okrivio medije za iznošenje podataka o maloletnicima umesto načelnika beogradske policije 1foto (BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

Koalicija za slobodu medija izrazila je zabrinutost zbog činjenice da je, pri inspekcijskom nadzoru, povodom postupanja načelnika beogradske policije Veselina Milića na konferenciji za novinare 3. maja 2023. godine, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti utvrdio da nije bilo propusta načelnika beogradske policije.

Poverenik je, kako u saopštenju navodi Koalicija, za iznošenje podataka o maloletnicima krivi mediji koji su izveštavali sa te konferencije.

„Na ovaj način institucija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokazala je duboko nerazumevanje novinarske profesije kao i uloge medija u demokratskom društvu“, naglašeno je u saopštenju.

Koalicija podseća da novinari do spiska dece koje je učenik škole „Vladislav Ribnikar“ hteo da ubije novinari „nisu došli na protivpravan način, nego je spisak učinio dostupnim javnosti upravo načelnik beogradske policije koji je spisak pokazao na konferenciji za novinare“.

„Stav Poverenika prema kojem su zakon prekršili novinari i mediji koji su izveštavali sa konferencije za medije, ne samo da je suprotan osnovim postulatima slobode izražavanja, nego je suprotan osnovnim pravilima logike“, naglašava Koalicija za slobodu medija.

Od Poverenika je zatraženo da odgovori „kako je moguće da onaj ko informaciju učini dostupnom javnosti ne bude odgovoran, nego da je odgovoran onaj ko je preneo informaciju i to informaciju koju je javnosti učinio dostupnom načelnik beogradske policije lično na konferenciji za medije?“

„Zašto su se na konferenciji za medije pojavile informacije i spiskovi koje novinari ne bi trebalo da prenesu?“, jedno je od pitanja za Poverenika.

Kancelarija Poverenika treba da odgovori javnosti“ do kojih je saznanja do sada došao prilikom obavljanja inspekcijskog nadzora, da li se iz zapisnika o do sada sprovedenom inspekcijskom nadzoru zaista može zaključiti da su zakon prekršili mediji koji su izveštavali sa konferencije za novinare, a ne onaj ko je spisak pokazao i na taj način ga učinio dostupnim javnosti“.

Od Poverenika se traži i da, „koristeći sopstvena ovlašćenja, okonča inspekcijski nadzor, bez obzira na postupak unutrašnje kontrole“, jer „ima dovoljno informacija kako bi doneo odluku da li je u konkretnom slučaju prekršen zakon ili nije“.

Koaliciju za slobodu medija čine: Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“, Slavko Ćuruvija Fondacija i GS KUM Nezavisnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari