Koja je razlika između KN95 i FFP2 zaštitnih maski? 1Foto: Beta/Saša Đorđević

Mnoge mere za suzbijanje pandemije korone poput nošenja maski postale su predmet debata i kod određenog dela opšte populacije postoji sumnja da značajno doprinose suzbijanju širenja zaraze.

Dodatno, opštu javnost interesuje i koji tip maske pruža najefikasniji vid zaštite od infekcije koronom, odnosno koje su razlike među njima.

U prisustvu velikog broja brzih informacija javljaju se različite studije, oprečna mišljenja sa više ili manje argumenata, što otežava usvajanje i ponašanje prema relevantnim protokolima. Stoga, kako bismo dobili odgovor na pitanje koje građane buni – koja je razlika između KN95 i FFP2 zaštitne maske s obzirom da izgledaju maltene identično i da li je neka od njih dve bolja?, razgovarali smo sa stručnjacima iz oblasti farmacije i biologije.

Magistar farmacije Katarina Živančević kaže da između KN95 i FFP2 ne postoji značajna razlika, ali da su one u znatnoj meri efektivnije od hirurških maski kada je reč o zaštiti od virusa.

“Ukoliko se pravilno nose, FFP2 maske nude izuzetno visok nivo zaštite od infekcije kovidom. Pojedina istraživanja pokazuju i da, pri pravilnoj upotrebi, FFP2 maske štite bolje od hirurških maski. Dodatno, potrebno je imati u vidu da platnene maske i marame mogu biti manje efikasne u zaštiti od virusa zbog većih pora koje ima tkanina, kao i zbog nemogućnosti adekvatnog prijanjanja na lice. Međutim, efikasnost platnenih maski zavisi od vrste tkanine kao i broja slojeva koje maska ima. Upravo iz tih razloga postoje preporuke da se koriste maske sa filterima, kao što su  KN95, N95 i FFP2”; objašnjava Živančević.

Kada je o razlikama reč, kaže da postoje u vrsti sertifikacije koju određeni tip maske ima i u pojedinim karakteristikama, poput agensa koji se koristi prilikom testa performansi, protoka vazduha, otpora pri udisanju i izdisanju, zahteva za kapacitet uklanjanja ugljen-dioksida.

“FFP2 maske imaju evropsku sertifikaciju (EN 149-2001), KN95 imaju kinesku (GB2626-2006), a N95 američku sertifikaciju (NIOSH-42CFR84). Međutim, FFP2, KN95 i N95 imaju sličan kapacitet filtracije prema standardima koji definišu njihove tehničke karakteristike, koji iznosi preko 94 odsto. Tačnije, FFP2 maske imaju kapacitet filtracije 94 odsto i više, dok KN95 i N95 imaju kapacitet filtracije 95 odsto i više. Pojedine maske mogu biti dizajnirane tako da odgovaraju karakteristikama lica uobičajenim za određenu zemlju ili region, što treba imati u vidu prilikom odabira i korišćenja maski”, pojašnjava Danasova sagovornica.

Kao generalni zaključak ističe, da bez obzira na razlike u pojedinim karakteristikama, KN95, N95 i FFP2 tipovi maski imaju sličnu efikasnost i da je potrebno primenjivati preventivne mere, poput izbegavanja masovnih okupljanja, držanja distance, pojačane i česte higijene ruku, uključujući i nošenje maski kako bi se u što većoj meri smanjio prenos kovid infekcije, naglašavajući važnost adekvatnog korišćenja i jednokratne primene maski.

Sa njenim iskazima saglasan je biolog Veljko Blagojević, koji podseća da su maske napretkom tehnologije kao sredstvo zaštite postale sofisticiranije i efikasnije, sa sve finijim porama i sistemima filtracije.

“Međutim, smatram da za suzbijanje pandemije kovid19 nije najbitnije izabrati najefikasniju masku – nositi bilo kakvu zaštitu je daleko bolje nego nemati zaštitu. Makar to bila obična hirurška maska ako nemate pristup drugoj, neophodno je primenjivanje prema uputstvu kako biste je maksimalno iskoristili – maska treba što bolje da prianja uz lice, što sprečava prodor nefiltriranog vazduha i zamagljivanje naočara, a FFP2 i KN95/N95 maske su dizajnirane sa tim na umu“, ukazuje Blagojević stavljajući naglasak na to da najefikasnije sredstvo zaštite i dalje ostaje vakcina, jer pouzdano štiti i od infekcije u prvih šest meseci, i od razvoja ozbiljnijih simptoma na duže staze.

Da ne postoje značajne razlike između tipa KN95 i FFP2 maski mišljenja su i naše sagovornice koje se svakodnevno susreću sa kupcima maski prilikom rada u apotekama.

„Obe maske su dizajnirane sa bočnom ventilacijom sto smanjuje rizik od direktnog kontakta sa česticama prilikom udisanja. Što se tiče stepena zaštite u pitanju su procenti. Ako se nose pravilno, što podrazumeva da se metalni nosač fiksira pravilno uz nos, obe su podjednako efikasne protiv aerosolnih čestica. U slučaju kovid virusa, i dalje je upitno kolika konkretna distanca je potrebna (uz korišćenje maske) da ne bi došlo do infekcije. Generalno, razlika ne postoji, obe maske su istog dizajna, sa istom funkcijom . Mogu biti sa i bez spoljne filtracije. Taj filter dodatno čisti vazduh od mikročestica (fizički). Preporuka je da se KN95 i FFP2 sa filterom nose u prostorijama ili sredini gde je kontaminacija visoka (smog, industrijski otpad, medicinski otpad). Bez filtera je prihvatljiva za manje kontaminirane zone“, objašnjava farmaceutski tehničar Svetlana Stanišić.

Iako je sam kvalitet i tip zaštitne maske važan faktor pri zaštiti od korone, Marija Živković po zanimanju farmaceutski tehničar, akcenat stavlja na njihovo pravilno nošenje.

„Maska KN95 i FFP2 su identične, obe imaju četiri zaštitna sloja. Na početku pandemije kada smo proučavali maske, pisalo je za KN95 da su one bolje u direktnom kontaktu sa zaraženim od obične, a da bi medicinsko osoblje koje radi sa zaraženima trebalo da nosi FFP2. Konkretno, jedan od mojih prijatelja koji je doktor nosi KN95 u crvenu kovid zonu“, kaže Živković i napominje da je pravilno nošenje bilo koje od ova dva tipa ključno za prevenciju od infekcije.

Tekst je deo projekta koji je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari