Broj novoobolelih od korone gotovo duplo veći nego prošle nedelje 1Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

U predhodnih sedam dana u Srbiji je registrovano 2.803 novoinficirana korona virusom, od 13.297 testiranih, pokazuju najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavljeni danas na sajtu covid19.rs. Broj novih slučajeva je gotovo udvostručen u odnosu na nedelju dana pre, kada je bilo 1.529.

Od početka epidemije u Srbiji je ukupno od korone obolelo 2.552.178 osoba, a 13.088.879 testirano. Sledeći presek stanja biće 28. septembra.

U Vojvodini nesigurna epidemiološka situacija, 429 aktivnih slučajeva korone

I u Vojvodini se iz dana u dan beleži povećanje broja zaraženih korona virusom.

„Epidemiološka situacija Covid19 u Vojvodini je nesigurna“, ocenio je u današnjem izveštaju Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Kako navode, tokom predhodnog dana u Vojvodini je registrovano 84 novih slučajeva infekcije virusom SARS-CoV-2 , od kojih je 12 sa teritorije grada Novog Sada.

„U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 429, od kojih 57 u Novom Sadu“, navodi Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Takođe dodaju da u narednom periodu treba posvetiti pažnju poštovanju predloženih opštih mera zaštite na svakom mestu i posebno potrebi vakcinacije što većeg broja ljudi i podizanju obuhvata vakcinacijom.

Podsetimo, zbog rasta broja novozaraženih Radna grupa Ministarstva zdravlja za postupanje u uslovima pandemije kovida donela je u ponedeljak preporuke za postupanje na nivou primarne zdravstvene zaštite i bolničkih ustanova, a jedna od njih je obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama.

Određeno je obavezno testiranje na kovid svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije, i njihova obavezna kontrola i testiranje nakon preležane infekcije.

Na nivou bolničkih ustanova obavezno je testiranje pacijenata kao uslov za hospitalizaciju, neophodno je testiranje za prijem na hematološka i onkološka odeljenja, kao i odeljenja gerijatrije i odeljenja gde se leče pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama. Uvedena je i zabrana poseta bolnicama.

Kako je saopšteno, Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama su dužne da u narednih sedam dana naprave procenu epidemiološke situacije i daju predlog mera, kao i da redovno prate epidemiološku situaciju. Odluka struke bila je da za sada nema potrebe povećavati bolničke kapacitete za smeštaj obolelih od kovida.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari