"Nema opuštanja kada je reč o korona virusu jer broj zaraženih raste": Epidemiološkinja najavila mogućnost novog sastanka Radne grupe 1Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Nema opuštanja kada je reč o korona virusu jer broj zaraženih raste, međutim većina obolelih ima blagu kliničku sliku – kaže doktorka Vesna Mioljević, epidemiološkinja iz Kliničkog centra Srbije i članica Radne grupe za borbu protiv korona virusa. Ona dodaje da će se shodno porastu broja obolelih u narednim nedeljama, Radna grupa ponovo sastati.

– Nadležne institucije, i gradske i republičke, prate situaciju i u koordinaciji su upravo kako bi doneli preporuke i informacije koje dalje idu u opštu populaciju“, rekla je u epidemiološkinja Vesna Mioljević za RTS.

Kada je reč o trenutnoj kliničkoj slici, doktorka navodi da najveći broj obolelih ima blažu kliničku sliku, mali je broj hospitalizovanih sa pneumonijama.

„Podvarijanta ‘eris’ i dalje daje blage kliničke slike, naravno ne možemo predvideti ništa, ali situacija u bolnicama je pod kontrolom i stabilna, svi se ponašamo prema novim preporukama, a razvoj epidemiološke situacije usloviće promenu ili pooštravanje mera“, ocenila je epidemiološkinja.

Podsetimo, Radna grupa Ministarstva zdravlja za postupanje u uslovima pandemije kovid-19 sastala se u ponedeljak donete preporuke, koje se pre svega odnose na nošenje maski u zdrastvenim ustanovama. Maske treba da nose zdrastveni radnici ali i pacijenti koji dolaze na preglede.

"Nema opuštanja kada je reč o korona virusu jer broj zaraženih raste": Epidemiološkinja najavila mogućnost novog sastanka Radne grupe 2
Foto: RTS/printscreen

„Mi se upravo nalazimo u jednom od tih talasa koji ne može da se poredi sa prethodnim, ali porast broja obolelih je evidentan i globalno i kod nas u prethodnih nekoliko nedelja. I to je razlog da dodatno obratimo pažnju na simptome koji mogu da ukažu na korona virus. Od početka 2022. godine dominira omikron varijanta, odnosno neke njegove podvarijante. Od februara meseca pa do avgusta pojavile su se još dve nove podvarijante omikrona, to su ‘eris’ koji dominira u Evropi i ‘pirola’ koja ima više mutacija, a što je veća mutacija veće su šanse i za prenošenje i širenje bolesti, teže kliničke slike, ali za sada nema indicija da se to dešava“, objašnjava doktorka Mioljević.

Kada je reč o simptomima doktorka navodi da nema velike razlike od onoga što je uočeno od početka epidemije: uglavnom je to gušobolja, sekrecija iz nosa, malaksalost, što su sve blage kliničke slike i na osnovu toga je teško reći da li se radi o koronavirusu, gripu ili nekoj drugoj respiratornoj infekciji.

Zbog toga je, savetuje ona, najbolje uraditi testiranje, posebno kod starijih osoba i onih koji boluju od hroničnih bolesti srca, pluća, bubrega.

„S hladnijim danima raste i broj obolelih od različitih vrsta respiratornih infekcija. Očekujemo da će se pojaviti i virus gripa, shodno tome naša je preporuka vakcinacija protiv svih zaraznih bolesti, jer ih na taj način možemo prevenirati, dakle i protiv virusa gripa i protiv korona virusa“, naglašava epidemiološkinja Mioljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari