Poznat broj dece koja su dosad inficirana korona virusom u vrtićima i školama 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

– U svim kolektivima, pa i u dečjim, tokom jeseni dolazi do porasta učestalosti respiratornih infekcija, među kojima je i kovid. Za sada nemamo izveštaje o značajnijem grupisanju slučajeva kovida ili epidemijama u dečjim kolektivima – kažu za Danas iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Dodaju da su preporuke za testiranje iste za decu i za odrasle, kao i da same zdravstvene ustanove određuju mesta za testiranje.

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, čijoj epidemiološkoj službi svi beogradski domovi zdravlja prijavljuju slučajeve zaraze, kažu za Danas da je prošle nedelje od kovida obolelo 22 dece.

– Prema prijavama domova zdravlja u pitanju su 15-oro dece školskog uzrasta i sedmoro predškolaca – precizirali su u GZZJZ.

Oni su objasnili da u Beogradu više ne postoje kovid ambulante, te se osobe sa simptomima sumnjivim na kovid javljaju u nadležni Dom zdravlja.

Jadranka Stanišić Trenevski, portparolka Doma zdravlja „Voždovac“, navodi za Danas da su “temperature sada svuda u porastu i među mlađom populacijom”, ali da ne mora da znači da je u pitanju kovid, te da nema mesta panici.

– Sada je to sporadično. Dešava se nešto što može da bude kovid, ali i ne mora. Jeste period adaptacije vrtića i škola, ali nema mesta panici – naglašava naša sagovornica.

Govoreći o proceduri koja se sprovodi u ovom beogradskom Domu zdravlja u slučaju sumnje na kovid navodi da se koriste već uobičajne procedure kod bolesnih.

– Postoji poseban uobičajni deo za bolesnu decu gde se prijavljuju svom izabranom pedijatru i radi se po proceduri izdvajanja bolesnih, znači, postoji izolacioni deo. Međutim, ne treba sada plašiti ljude. Ne testiraju se sva deca niti ima potrebe da se testiraju, nego se urade krvne analize pa se u odnosu na parametre koje postoje rade potrebne dalje pretrage – obašnjava Jadranka Stanišić Trenevski.

Podsetimo, poslednji podaci Instituta Batut govore da je broj novozaraženih korona virusom skoro dupliran u odnosu na predhodnu nedelju, te da je sa 1.529 broj novih slučajeva korone skočio na 2.803. Sledeći sedmični presek je sutra 28. septembra.

Inače, zbog porasta broja obolelih nedavno je ragovala i Radna grupa Ministarstva zdravlja za postupanje u uslovima pandemije kovida, koja je izdala preporuke na nivou primarne zdravstvene zaštite i bolničkih ustanova, a jedna od njih je obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama.

Obavezno testiranje preporučeno je svim zaposlenim u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije kao i nakon preležane infekcije. Obavezno je testiranje i pacijenata kao uslov za hospitalizaciju, kao i za prijem na hematološka i onkološka odeljenja, odeljenja gerijatrije i odeljenja gde se leče pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama.

Uvedena je i zabrana poseta bolnicama, a struka je odlučila i da za sada nema potrebe proširivati bolničke kapacitete za smeštaj obolelih od kovida.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari