Koliko će koštati izrada kruna srpskih vladara koje se prave kao idealne rekonstrukcije sa fresaka? 1Foto: Istorijski muzej Srbije

Ministarstvo kulture objavilo je juče na Tviteru da je u okviru projekta Istorijskog muzeja Srbije završena replika krune despota Stefana Lazarevića, zatim rekonstrukcija kruna cara Dušana i kralja Milutina, te da je projektom planirana izrada više od 20 kruna srpskih srednjevekovnih vladara i vladarki.

Međutim, u Istorijskom muzeju Srbije za Danas demantuju ove navode, ističući da je planirana izrada devet kruna, te da nije reč o replikama, jer te krune ne postoje već se rade idealne rekonstrukcije sa fresaka.

Cena kruna je između 750.000 dinara i 1,6 miliona dinara, u zavisnosti od veličine, materijala ali i bisera i dragog kamenja koje se koristi u izradi.

– Krune su izrađene od čistog srebra, niklovane pa pozlaćene tvrdom 24 karatnom pozlatom. Na njima se nalaze slatkovodni biseri, uzgajano drago kamenje, čisto drago kamenje, vulkansko staklo… Kamenje je ručno brušeno i polirano na srednjevekovni način – ističe za Danas dr Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije.

Do sada je urađeno pet kruna a u narednom periodu se očekuju još četiri krune.

– Mi ne radimo replike, već idealne rekonstrukcije sa fresaka uz pomoć stručnjaka za taj period. Rade ih filigranisti i zlatari koji godinama sarađuju sa Istorijskim muzejom Srbije. Cena krune zavisi od veličine i materijala. Na kruni cara Dušana imate 306 slatkovodnih bisera, a na Simonidinoj kruni će biti 440 slatkovodnih bisera. Krune imaju žigove izrađivača i nosićemo ih da dobiju i državni žig, da postanu nacionalno blago države – ukazuje Bojić.

Krune se rade prema planovima rada i finansija Istorijskog muzeja Srbije, koji su usvojeni od strane Ministarstva kulture.

Krune srednjevekovnih srpskih vladara će biti prikazane javnosti u budućoj stalnoj postavci Muzeja. Ministarstvo kulture je navelo da je krunu despota Stefana izradio filigranista Goran Ristović Pokimica na osnovu freske i da je izrađena od pozlaćenog srebra, opsidijana, turmalina, akvamarina, granata, ametista, uzgajnih rubina i safira i slatkovodnih bisera.

On je izradio i idealnu repliku krune kralja Milutina od pozlaćenog srebra, rubina, safira, ametista, lapis lazulija i bisera na osnovu freske iz manastira Studenica, kao i repliku krune cara Dušana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari