Kolonija pustovanja vune po prvi put u Sremskoj Mitrovici 1Foto: mitrovica.info

Prva kolonija pustovanja vune održaće se u Sremskoj Mitrovici od 23. do 26. oktobra. Kolonija se održava u okviru projekta „Zajedno za kulturni turizam“, koji sprovode Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), udruženje Etno mreža iz Beograda i udruženje Bosanske rukotvorine iz Tuzle, u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina, sufinansiranjem od strane Evropske unije.

Kako prenosi Sremskomitrovački portal, osnovni cilj projekta je osnaživanje žena da sarađuju na izradi rukotvorina u tradicionalnim tehnikama i da zajedno kreiraju i plasiraju turističke proizvode i suvenire, te da tako doprinesu razvoju pograničnog turizma.

Projekat obuhvata obuke, studijske posete, zajedničke kolonije, izložbe, razmenu iskustva sa ciljem da se osmisle novi proizvodi sa etno i tradicionalnim motivima.

Prva kolonija koja će se realizivati u okviru projekta je kolonija u Sremskoj Mitrovici od 23. do 26. oktobra.

Radionice će se održavati u Carskoj palati, a učestvovaće 20 žena iz nekoliko gradova Srbije i Bosne i Hercegovine, zajedno sa ženama iz Udruženja „Zlatno runo Sirmijuma“, koje će pomagati na izradi proizvoda.

Praviće se proizvodi od pustovane vune, sa motivima sa mozaika koji su pronađeni u Carskoj palati.

Prvi i drugi dan kolonije predviđeni su za rad na proizvodima, ali učesnice će imati i priliku da vide i upoznaju grad kroz turističku turu, koju će organizovati Turistička organizacija.

Treći dan kolonije rezervisan je za svečani program i diplomatsku posetu.

Zvaničnici će posetiti koloniju, pogledati radove i porazgovarati sa učesnicama, imati organizovan obilazak grada, posetiti Turistički-info centar, kroz turu će upoznati antičku istoriju Sremske Mitrovice.

Učesnice projekta će na koloniji uz razvoj veština imati i brojne prilike da se osnaže i afirmišu, kao i da svoje umeće u izradi rukotvorina predstave zvaničnicima iz lokalnih samouprava, turističkih organizacija, privrednih komora, udruženja, državnih i međunarodnih institucija i medija.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari