"Prva učenička kolonija – harmonija nasleđa i budućnosti" održana u rezidenciji ambasade Kanade 1Foto: prome

Više od 30 vrednih učenika osnovnih i srednjih škola širom Srbije pokazalo je svoje umeće u izradi rukotvorina tehnikama pustovanja, tkanja i veza, u sklopu prve Učeničke kolonije starih zanata, koja je održana juče u rezidenciji ambasade Kanade u Beogradu.

U prvoj Učeničkoj koloniji starih zanata učestvovali su osnovci i srednjoškolci iz Odžaka, Zemuna, Inđije, Sremske Mitrovice, Knjaževca i Bele Palanke. Manifestaciju je organizovala Etno mreža, uz podršku vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ambasade Kanade, u sklopu programa „Edukacijom dece do očuvanja tradicije“, navodi se u saopštenju.

„Učenička kolonija je prilika da se đaci iz osnovnih i srednjih škola iz različitih krajeva Srbije okupe na jednom mestu, da upoznaju svoje vršnjake iz međunarodnih škola u Beogradu i usvoje nova znanja kroz rad s mentorima iz Etno mreže. Za nas su ovakve kolonije izuzetno važne, jer je prenos znanja na decu i mlade preduslov za očuvanje nasleđa i kulturnog identiteta“, rekla je predsednica Etno mreže i izvršna direktorka NALED-a, Violeta Jovanović.

Koloniju su na inicijativu diplomatske zajednice posetile grupe učenika međunarodnih škola u Beogradu koji su od svojih vršnjaka iz unutrašnjosti učili veštine veza, tkanja i pustovanja.

“Danas smo svedočili stvaralaštvu novih generacija, koje pokazuju veliko interesovanje i elan za stare tehnike. Zato je važno da učeničke kolonije postanu praksa, jer su dragocene za razvoj kreativnog i omladinskog preduzetništva. Ambasada Kanade će nastaviti da podržava ovakve manifestacije, koje takođe imaju podršku lokalnih zajednica i zanatskih udruženja okupljenih u Etno mreži”, izjavila je Valeri Lejn, supruga ambasadora Kanade Džajlza Normana, koji su domaćini i diplomatski pokrovitelji prve Učeničke kolonije,

Etno mreža godinama sprovodi program „Edukacijom dece do očuvanja tradicije“, a od 2020. godine program podržava i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Rešenjem ministra, krovnom udruženju Etno mreža dodeljen je status programa od javnog interesa, kojim se takođe unapređuju i kompetencije zaposlenih u obrazovnim ustanovama. Tokom prošle godine, više od 50 nastavnika pohađalo je seminare u organizaciji Etno mreže.

Nagrade za najuspešnije učeničke timove

Priznanja su dodeljena za najuspešnije učeničke timove koji su učestvovali u koloniji: u kategoriji I-IV razreda OŠ Vuk Karadžić iz Knjaževca, u kategoriji V-VIII razreda OŠ Jovan Jovanović Zmaj iz Sremske Mitrovice, u kategoriji srednjih škola, SSŠ dr Đorđe Natošević iz Inđije.

Komisiju za ocenjivanje radova su činili ambasador Kanade Džajlz Norman sa suprugom Valeri Lejn, predsednica Međunarodnog kluba žena Eun Hai Kim i članovi upravnih tela Etno mreže, David Van De Kamp i Zlatko Cvetković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari