Komisija za planove opštine Gadžin Han odbila prigovor građana protiv gradnje azila za 2.000 pasa u Dugoj Poljani? 1Protest u Gadžinom Hanu: Foto Biljana Ljubisavljević

Komisija za planove opštine Gadžin Han odbila je prigovor meštana Duge Poljane koji se protive izgradnji Regionalnog prihvatilišta za oko 2.000 napuštenih pasa na teritoriji tog sela, kazali su za Danas meštani, pozivajući se na nezvanične izvore.

Naši izvori su naveli da je Komisija za planove opštine Gadžin Han navodno juče donela takvu odluku, nakon što je u utorak sednicu završila bez odluke.

Predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović nije odgovorio na višestruke pozive, kao ni na prosleđena pitanja Danasa o tome da li je Komisija za planove donela takvu odluku, te da li će i kada konačnu odluku o aktuelnim izmenama i dopunama prostornog plana, koje predviđaju prihvatilište, doneti odbornici Skupštine opštine.

“I mi smo nezvanično saznali da je odbijen naš prigovor, ali ne znamo u konačnom da li je to tako. Ukoliko jeste, predstoji nam pravna borba i postupci pred institucijama, od kojih je jedna Ministarstvo za brigu o selu, a možda i protesti, mada je pitanje koliko će oni imati efekta ako su odluke već donete”, kaže za Danas Goran Živadinović, meštanin Duge Poljane koji je jedan od potpisnika prigovora, a učestvovao je u razgovoru sa predsednikom opštine Filipovićem nakon protesta čiji je bio suorganizator.

U prigovoru meštana Duge Poljane – kršenje zakona, drugih propisa i standarda veznih za život ljudi i životinja…

Živadinović i drugi meštanin Duge Poljane Nikola Nikolić, kao i predsednica Društva za zaštitu životinja Niša Svetlana Dejanović Avramović, u prigovoru na izmene i dopune prostornog plana opštine Gadžin Han, koji su podneli Komisiji za planove, naveli su da je ucrtavanjem Regionalnog prihvatilišta za pse, te skrivanjem od javnosti lokacije na kojoj će on biti, prekršen Zakon o planiranju i izgradnji.

Odluka o izgradnji regionalnog azila za pse je, naglasili su, u direktnoj suprotnosti sa stavovima i ciljevima Nacionalnog programa za preporod sela Srbije, koje je donelo Ministarstvo za brigu o selu, u saradnji sa SANU, a koji između ostalog predviđa “unapređenje uslova života i rada na selu” i “sprečavanje pražnjenja sela u brdsko planinskim oblastima jugoistočne Srbije”.

Komisija za planove opštine Gadžin Han odbila prigovor građana protiv gradnje azila za 2.000 pasa u Dugoj Poljani? 2
Protest u Gadžinom Hanu. Foto Biljana Ljubisavljević

U prigovoru, u koji je Danas imao uvid, kazali su da sela u opštini Gadžin Han nemaju problem napuštenih pasa i “ne treba da budu mesto gde će grad Niš i ceo Nišavski okrug rešavati svoje komunalne probleme i izbacivati na stotine pasa”.

“Mesto azila treba da bude u Nišu, gde i postoji problem napuštenih pasa”, naveli su.

Naglasili su da je izmena i dopuna prostornog plana opštine Gadžin Han koja se odnosi na Regionalno prihvatilište za pse urađena bez saglasnosti meštana Duge Poljane, što “pokazuje oko 300 potpisa peticije protiv izgradnje”, kao i bez saglasnosti Ministarstva za brigu o selu i relevantnih organizacija koje se bave zaštitom životinja i prirode.

Upitali su na osnovu kojih studija i ekspetiza nadležnih strukovnih institucija je Duga Poljana izabrana kao pogodna za izgradnju azila.

Ponovili su pritom da ovo selo nema kanalizaciju i ima problem sa vodosnabdevanjem, te da će zbog ograničenih vodenih resursa stanovnici Duge Poljane i još nekih sela nakon izgradnje azila ostati bez vode.

“Zbog specifičnosti prostora za azil, sva otpadna voda i fekalije će završiti u potoku koji se uliva u Kutinsku reku iznad Gadžinog Hana i zagadiće ceo nizvodni tok”, naveli su oni.

Prema njihovim rečima, predviđeno mesto za azil je velikim delom u samoj Dugoj poljani, čime će biti značajno poremećen kvalitet života meštana, što će “neminovno voditi ka uništavanju i napuštanju sela”.

Podsetili su i da je planirani azil na samo 400 metara od Specijalnog rezervata prirode Suva planina.

“Odluka o mestu planirane izgradnje Regionalnog azila za napuštene životinje je godinama unazad više puta menjana, od onog na periferiji Niša, preko Svrljiga, pa do nekih drugih sela u opštini Gadžin Han, što ukazuje na to da postoji ozbiljan i skriveni problem”, navodi se u prigovoru.

U njemu se naglašava da su i udruženja za zaštitu životinja energično protiv izgradnje prihvatilišta u Dugoj Poljani.

“Veoma je daleko od grada i bilo kakvog uvida. Nemoguće je ispuniti mnoge tačke Pravilnika o prihvatilitima i pansionima za životinje. Imamo osnovane sumnje da će životinje u ovom azilu biti izložene patnjama i veoma lošim uslovima života. Znamo šta se dešava i u mnogo manjim prihvatilištima”, navodi se.

U prigovoru se dodaje da Evropa ne poznaje regionalna prihvatilišta, a da za problem napuštenih pasa postoje mnogo bolja i već dobro poznata rešenja.

Duga Poljana ne ispunjava nijedan uslov za osnivanje prihvatilišta

Narodna poslanica Jelena Milošević, koja je inače prisustvovala prvoj sednici Komisije za planove, održanoj 19. jula, ocenjuje da su izmene i dopune prostornog plana Gadžinog Hana praćene brojnim proceduralnim propustima i kršenjem propisa.

Ona za Danas kaže da tokom javnog uvida u Izmene i dopune prostornog plana, koji je trajao do 14. jula, javnosti zapravo nije omogućen uvid jer sa veb- sajta opštine nije bilo moguće preuzeti dokumenta.

Propust je i što nije urađena studija o izboru lokacije, što je uobičajeno kod velikih projekata, kada se nudi više lokacija.

Izostala je i studija uticaja prihvatilišta na životnu sredinu, koja je inače poslednji put rađena 2017, kada je menjan prostorni plan opštine Gadžin Han, i kada nije bilo ni ideje o prihvatilištu.

Prema njenim rečima, selo Duga Poljana pritom ne ispunjava nijedan uslov iz Pravilnika o uslovima za dobrobit životinja u pogledu prostora.

“Primedbu kojom se predlaže Regionalni centar za dobrobit životinja u Dugoj Poljani potpisao je predsednik opštine Filipović, a ne načelnik opštinske uprave, kako je trebalo. Pozivam Filipovića da u vezi sa ovim prihvatilištem ne preduzima protivzakonite, kažnjive i radnje koje su štetne po meštane tog sela”, kaže Milošević.

Ona je pozvala i načelnika Nišavskog okruga Petra Babovića da “počne da se meša u svoj posao”, “mrdne iz kabineta” i obiđe Dugu Poljanu čiji meštani imaju problem.

Na protestu koji je održan u ponedeljak 18. jula su se, inače, okupili meštani tog sela, predstavnici organizacija za zaštitu životinja i građani, koji su se složili da je ovakva odluka krajnje loša i za ljude i za životinje.

Udruženja za zaštitu životinja su prethodno ocenila da će zbog ovakvih nedostataka, to prihvatilište, koje bi trebalo da zbrinjava napuštene pse iz Niša, Svrljiga i Gadžing Hana, biti “logor za pse”.

Prihvatilište će, kako je najavljeno, biti izgrađeno na 11 hektara i u njemu će biti mesta za 2.000 pasa.

Prema prvim informacijama, početna sredstva za njegovu izgradnju u iznosu od 27.500 švajcarskih franaka obezbeđena su iz fondova Evropske unije, a preko Ministarstva državne uprave i Grada Niša.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari