Komitet EU-Srbija pozvao vlasti u Srbiji da osude pretnje novinarima i osiguraju im bezbedan rad 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Zajednički savetodavni komitet EU-Srbija (Joing Consultative Committee) pozvao je danas vlasti Srbije da javno osude pretnje i napade na novinare i osiguraju im bezbedan rad.

U saopštenju koje su potpisali kopredsedavajući Komiteta, tela koje se bavi saradnjom s građanskim društvom, navodi se da je sloboda medija od vitalne važnosti za funkcionisanje demokratije.

„Pošto snažno podržavamo proces pristupanja Srbije EU, s posebnim naglaskom na ispunjenje osnovnih kriterijuma, izražavamo duboku zabrinutost zbog nedavnih povećanih i teških pretnji po bezbednosti novinara u Srbiji“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da Komitet „snažno i nedvosmisleno osuđuje sve vidove zastrašivanja i uznemiravanja novinara“ i poziva vlasti Srbiije da „reaguju brzo i efikasno“ i osude sve pretnje i napade i pozovu na odgovornost one koji prete.

„Od presudnog je značaja za novinare da mogu da obavljaju svoju profesiju bezbedno u bezbednom okruženju bez straha od će biti izvršeno nasilje prema njima ili njihovim porodicama“, ističe Komitet u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari