Konačno ispravljena istorijska nepravda 1

Odlukom nadležnih organa, Dom zdravlja u Šapcu nosiće ubuduće ime po prvoj lekarki u Srbiji Dragi LJočić. Ova rođena Šapčanka prva je žena Srpkinja koja je završila Ciriški medicinski fakultet davne 1879. godine.

Prethodno je kao dobrovoljac učestvovala u srpsko-turskom ratu 1876-1878. godine, i dobila čin poručnika. Međuitm, po povraku u Srbiju uzaludno je tražila posao u lekarskoj struci i odbijana zbog diskriminacije. Tek na lični zahtev kraljice Natalije potvrdila je svoju stručnost pred lekarskom komisijom. U državnoj službi, nažalost, nije bila ravnopravna i primala je platu lekarskog pomoćnika.
Zbog izuzetne požrtvovanosti u srpsko-bugarskom ratu 1885. godine unapređena je u sekundarnog lekara, ali je i dalje njena plata bila niža od muških kolega. Uprkos stručnosti i zalaganju da se izjednači u pravima dobila je otkaz. Posle toga nastavila je radila je u privatnoj praksi, a tokom balkanskih ratova radila je u Ambulanti za građanstvo i sirotinju. Tek 1924. godine priznato joj je pravo na penziju.

U svom radu ostaće zabeležena po izuzetnom zalaganju za siromašne i često je besplatno lečila decu, naročito devojčice pošto je imala uvid u zdravstveno stanje učenica u ženskim školama. Osnovala je Materinsko udruženje koja je vodilo brigu o napuštenoj deci i bila je i prva predsednica Društva beogradskih žena lekara, koje je prikupljalo sredstva za prvu bolnicu za žene i decu. Ova bolnica izgrađena je 1929. godine, tri godine posle njene smrti.

 

U društvu dr Laze Lazarevića

Da se vodi računa o velikanima svedoči i to što je Opšta bolnica u Šapcu dobila je ime po dr Lazi Lazareviću, koji je pored književnog rada, bio i jedan od vodećih lekara svoga doba u Srbiji. On je objavljivao značajne naučne radove u međunarodnim i domaćim stručnim časopisima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari