Konferencija "Sud i mediji": Problem u odnosu medija i pravosuđa što nema pravosnažnih presuda za ubistva novinara 1Foto: Aleksandar Roknić/Danas

Problem u odnosu medija i pravosuđa je u tome što još uvek nisu izrečene pravosnažne presude za ubistva novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantića kao i za paljenje kuće Milana Jovanovića, ocenjeno je danas na konferenciji „Sud i mediji“ održanoj u Beogradu.

Predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Radičević ocenio je na skupu da napadnuti novinari često doživljavaju duge sudske postupke kao „novi poraz“.

„Dešava se da ti postupci zbog nedostatka dokaza budu dovedeni do neočekivanog kraja ili zastarelosti. Tako žrtva koja traži kaznu ili satisfakciju za napad na sebe umesto očekivane pravde doživi novi poraz i to sve obeshrabruje novinare“, rekao je Radičević a preneo UNS.

Dodao je da je problematično i to što sud „uskraćuje novinarima blagovremene i neophodne informacije“.

Predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović ocenila je da pojedini mediji vrše „pritisak na sudove“ jer na „neprimer način“ komentarišu sudske postupke koji su u toku.

„Mediji sude i presuđuju, često komentarišu uz bombastične naslove i neprofesionalne opservacije“, navela je Vasović.

Konferenciju „Sud i mediji“ organizovala je Misija OEBS u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari