Država je učinila važan korak – pokrenut je mehanizam i sada nema nazad. Ili ćemo vrlo brzo saznati imena nalogodavaca i ubica ili ćemo se još jednom uveriti da je Srbija društvo u kome su zločinci jači od žrtava, rekao je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović juče na obeležavanju godišnjice ubistva Slavka Ćuruvije.


Kao i prethodnih godina, članovi porodice, predstavnici novinarskih udruženja, kolege i prijatelji položili su vence i upalili sveće na mestu gde je 11. aprila, na Uskrs, ubijen Ćuruvija. Prisustvovali su i predsednik DS Dragan Đilas, zaštitnik građana Saša Janković i poverenik za informacije Rodoljub Šabić.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović rekla je da smo danas korak bliže dokazu da je duboko unutar državnog aparata postojalo jedno čudovišno zločinačko udruženje koje je ubilo Ćuruviju i koje je ubijalo i druge političke protivnike. Ako se dokaže, dodala je Smajlovićeva, da su to ljudi koji su ubili Ćuruviju, čini mi se da smo tek na početku i da će to da izazove zemljotres, o čijim ćemo posledicama i poukama morati tek da razgovaramo.

Predsednik komisije koja radi na rasvetljavanju ubistava novinara Veran Matić izjavio je da očekuje da se optužnica za Ćuruvijino ubistvo podigne u roku od šest meseci, koji je predviđen zakonom, ili pre, navodeći da Tužilaštvo radi intenzivno i da su, osim pritvaranja osumnjičenih, saslušani mnogi svedoci.

Branka Prpa, koja je bila sa Ćuruvijom u trenutku kad je ubijen, izjavila je novinarima da „ne zna da li smo na korak od podizanja optuženice“ i dodala da „baš takav optimista nije, ali je očigledno da Tužilaštvo konačno radi svoj posao“, posle 15 godina. Da li je dovoljno materijala sakupljeno za podizanje optužnice, to tek treba da se vidi, rekla je Prpa.

Na pitanje šta očekuje, s obzirom na okolnosti i političku situaciju svih ovih godina, Prpa je rekla da ne misli da je politička situacija sjajna kada je u pitanju kontekst ovog ubistva, ali da nju ne interesuje politička situacija, već snaga institucija prave države.

Produžen pritvor Radonjiću i Romiću

Bivšim pripadnicima DB Milanu Radonjiću i Ratku Romiću osumnjičenima u istrazi pokrenutoj u januaru, da su učestvovali u ubistvu Slavka Ćuruvije, Apelacioni sud produžio je pritvor juče za još dva meseca. Prema saopštenju suda, pritvor je produžen zbog opasnosti od bekstva, mogućnosti uticaja na svedoke, kao i uznemirenja javnosti, pošto slučaj „izaziva veliku medijsku pažnju, naročito intenziviranu poslednjih meseci.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari