Dačić čestitao građanima Dan pobede: Moramo se odupreti pokušajima relativizacije zločina fašizma i izjednačavanju žrtava i zločinaca 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić čestitao je danas svim građanima Srbije 9. maj – Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

“Dan pobede je veliki praznik, simbol herojstva i jedinstva naroda, koji budi, pre svega, snažna sećanja na zajedničku borbu protiv fašizma, najvećeg zla 20. veka“, naveo je Dačić.

On je dodao da posle tragedije Drugog svetskog rata, na idejama antifašizma, slobode, pravde i mira, generacije naših predaka su doslovno spasle svet, okončavši rat i postavivši temelje za mir, obezbedivši našu sadašnjost i budućnost.

„Današnji dan je i prilika da se suočimo sa svim aktuelnim izazovima koji mogu da dovedu u pitanje ostvarene blagodeti mira. Nažalost, suočeni smo sa pokušajima relativizacije zločina fašizma i izjednačavanja žrtava i zločinaca, kao i sa idejama isključivosti, mržnje i netolerancije čije je tragične posledice osetila generacija naših predaka“, istakao je Dačić.

Naglasio je da je naša dužnost da ne dopustimo takve pokušaje izmene istorije.

„Moramo ostati posvećeni očuvanju slobode i mira za koje su oni dali živote. Moramo, ujedinjeni sa svim prijateljima širom sveta, braniti naše zajedničke vrednosti – slobodu, demokratiju, bezbednost, ljudska prava, i boriti se protiv netrpeljivosti i mržnje. Jer svako od nas nosi veliki teret odgovornosti pred budućim generacijama”, zaključio je Ivica Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari