UNS: Savet za štampu Kosova odbio našu žalbu povodom ponovljene lažne vesti RTK 1

Savet za štampu Kosova odbio je žalbu Udruženje novinara Srbije (UNS) podnetu povodom teksta „Danas, 20 godina od martovskih nemira“, objavljenog na sajtovima Radio-televizije Kosova (RTK) na srpskom i albanskom, za koje UNS smatra da su prekršene novinarske norme.

UNS je u žalbi naveo da su u informacijama objavljenim povodom 20. godišnjice Martovskog pogroma prekršene profesionalne norme i da je ovakvim izveštavanjem direktno ugrožava bezbednost čitave zajednice, saopštilo je danas to novinarsko udruženje.

Na sajtu Radio-televizije Kosova (RTK) na srpskom je na 20. godišnjicu od Martovskog pogroma ponovljena lažna informacija, objavljena 16. marta 2004. godine, da su se trojica albanskih dečaka utopila u reci Ibar „dok su bežali od grupe srpskih mladića“, naveo je UNS.
Nakon što je UNS sa svojim ogrankom na Kosovu reagovalo, sajt Radio televizije Kosova je promenio vest naglašavajući da je „korigovana nakon prethodne nenamerne tehničke novinarske greške, zbog čega se izvinjavaju“.

U odgovoru na žalbu UNS-a Savet za štampu Kosova konstatovao je da je novinar RTK samo „opisao situaciju koja se desila pre 20 godina navodeći da je vest o utapanju dece – dok ih gone mladi Srbi – imala veliki odjek“.

Informaciji na koju se UNS žalio Savetu za štampu, a koju je objavio RTK, kako kaže generalni sekretar UNS Nino Brajović, nedostaje suštinska činjenica da bi bila istinita, a to je da je pomenuta vest lažna.

„Da, imala je veliki odjek. Njena posledica je sedamnaestomartovski pogrom u kom je ubijeno 19 ljudi i uništeno 39 crkava i manastira, popaljena sela i urbane sredine, pretučeno i maltretirano više od 900, a proterano oko 4.000 Srba. Savet za štampu, nažalost, umesto da konstatuje da je vesti koju je objavio RTK nedostajalo bitno obeležje da je lažna, ignoriše tu činjenicu i solidariše se sa ponavljanjem lažne vesti koja je imala tragične posledice po srpsku zajednicu na Kosovu. Imali smo lažnu vest, a sada imamo njenu rehabilitaciju i lažni Savet za štampu Kosova“, dodao je Brajović.

Kako je UNS prethodno pisao, osim izostavljanja činjenice da je u pitanju lažna vest, u informaciji objavljenoj na RTK nije navedeno ni da su u Pogromu stradali Srbi, već se kao stradali navode samo Albanci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari