UNS: RTK ponovo objavio lažnu informaciju koja je bila okidač za "martovski pogrom" 1foto R.Z./ATAImages

Udruženje novinara Srbije (UNS) obavestilo je danas Međunarodnu (IFJ) i Evropsku federaciju novinara (EFJ), kao i još sedam međunarodnih medijskih i novinarskih organizacija, da je na sajtu Radio-televizije Kosova (RTK) na srpskom i albanskom jeziku ponovo objavljena lažna informacija koja je pre 20 godina bila okidač za „martovski pogrom“.

Obaveštenja su upućena i organizaciji „Article 19“, Evropskom centru za slobodu štampe i medija, organizacijama „Free Press Unlimited“ i „OBC Transeuropa“, Reporterima bez granica, „International Press Institute“ i mreži „SafeJournalists“.

Te novinarske i medijske organizacije UNS je obavestio da je u vesti RTK o godišnjici Martovskog pogroma navedeno da su se trojica albanskih dečaka utopila u reci Ibar „dok su bežala od grupe srpskih mladića“, što je izazvalo izbijanje nemira 17. marta 2004. godine, u kojima je ubijeno 19 ljudi, uništeno 39 crkava i manastira, popaljena sela i urbane sredine, pretučeno i maltretirano više od 900, a proterano oko 4.000 Srba.

U obraćanju je navedeno i da je nakon reagovanja UNS, na sajtu RTK izmenjena vest, što je obrazloženo „korigovanjem nakon prethodne nenamerne tehničke novinarske greške“.

Međutim, UNS je istakao da je u informaciji izostavljeno da je nasilje bilo usmereno protiv Srba, dok je ostala formulacija da je „uništena imovina i stotine privatnih objekata Albanaca“.

Međunarodnim organizacijama UNS je preneo i da se više od pedesetoro zaposlenih na TV kanalu RTK2 na srpskom jeziku i u srpskoj redakciji RTK1, uključujući direktorku, novinare, urednike, snimatelje, montažere i ostale, ogradilo od spornog teksta, zahtevajući da se istraži profesionalna odgovornost u vezi s njim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari