Suđenje bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu po objedinjenoj optužnici za ratno profiterstvo i uzimanje 10 miliona evra mita od mađarske naftne kompanije MOL nastavlja se 17. novembra u Županijskom sudu u Zagrebu. Sanaderov advokat Čedo Prodanović izjavio je juče da će na tom ročištu predložiti dokazne predloge, a da za sada jedino zna da će za svedoka pozvati bivšeg predsednika Uprave MOL-a Žolta Hernadija.


Upravo je on, prema navodima iz optužnice, Sanaderu dao 10 miliona evra mita za prepuštanje mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u hrvatskoj kompaniji Ina. Tužilaštvo Hernadija u toku istrage nije ispitalo, jer je, kako je rekla tužiteljka Tamara Laptoš, Mađarska odbila zahtev hrvatskog tužilaštva.

Prodanović je rekao i da će o tome hoće li kao svedoka na suđenju pozvati premijerku Jadranku Kosor odlučiti do idućeg ročišta. Odbrana naime tvrdi da su sa spornim ugovorom s MOL-om bili upoznati svi članovi vlade.

Zanimljivo je da su se među dokazima tužilaštva, osim snimka susreta Hernadija i Sanadera u oktobru 2009. u jednom zagrebačkom restoranu, našla i dva računa iz tog restorana od 4.900 kuna (oko 650 evra) i 1.500 kuna (oko 200 evra). Sudsko veće će o dokazima odlučiti naknadno.

Sanader je juče odbacio navode iz objedinjene optužnice za ratno profiterstvo i uzimanje 10 miliona evra mita od mađarskog MOL-a i izjavio da se ne oseća krivim ni po jednoj od tačaka optužnice. Sanaderu je ranije počelo suđenje za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje 3,6 miliona kuna (oko 482.000 evra) provizije od Hipo banke dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova sredinom 1990-ih, ali zbog spajanja dve optužnica suđenje je formalno počelo ispočetka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari