Kovid propusnice u Srbiji: Zamazivanje očiju javnosti i medicinarima 1Foto: Miroslav Dragojević

Od početka oktobra broj umrlih od korona virusa u Srbiji prešao je brojku od 1.000 a da mesec još nije završen.

U takvom ambijentu, gde se informacije o stanju stvari sa obolelima strogo doziraju a primena restriktivnih protivepidemijskih mera odlaže, posebno uznemirujuća bila je vest da je preminuo šestanestogodišnji dečak iz Kruševca, sa sumnjom na koronu. Sve to, a naročito odluka Kriznog štaba da se sada uvode kovid propusnice, i to za samo ugostiteljske objekte sa važenjem od 22 sata, naterala je neke građane na ulicu.

Protesti protiv ove mere pored Beograda, održani su i u Nišu a potom, dan kasnije, i u Kragujevcu. Okupljanje građana, koje se nastavlja, ima svoju poruku. Mnogi sumnjaju u efikasnost dosadašnje borbe protiv epidemije, u brojke obolelih i umrlih koje se saopštavaju, neki se protive prisilnoj vakcinaciji, neki se protive svakoj vakcinaciji, a najviše su zabrinuti zbog dece.

I dok u udruženju Ujedinjeni protiv kovida ne žele da se oglašavaju o ovoj najnovijoj meri koju ne smatraju ozbiljnom, kako su objasnili za Danas, dotle u Sindikatu lekara i farmaceuta Srbije spremno kritikuju najnoviji potez Kriznog štaba.

– Kovid propusnice od 22 uveče su najblaže rečeno smešna stvar. Sigurno neće sprečiti transmisiju virusa u većem obimu, da bi se to osetilo na većem broju novoobolelih i preminulih. U pitanju je zamazivanje očiju, jer je veliki pritisak koji vrši struka i sa jedne i sa druge strane, kaže Panić, podsećajući da struka iz Kriznog štaba već treći put predlaže drastičnije mere od onih koje politički deo kriznog štaba dozvoljava.

– Ono što treba uraditi jeste primeniti mere koje su propisane za ovaj procenat bolesnih, tačnije brojevi moraju biti u procentima, dakle koliko od testiranih imamo novoobolelih. Tu tek možemo da uđemo u priču kako vlast manipuliše sa tim podacima, jer imate ljude koji su testirani i PCR testom i antigenskim testom, vodi se da su dvojica testirana, a ako je pozitivan samo se vodi da je jedna osoba pozitivan. Osnovno je da se i dalje ne vraća poverenje u Krizni štab i građani ne veruju u to što rade nadležni, a efekat svega je da niti se mere primenjuju kako treba niti imamo veliki skok u procentu vakcinisanihm napominje naš sagovornik.

– Mislim da je bitno reći o da je vlast napravila i kod kovid propusnica propust, jer je zaboravila u uredbi da navede na spisku onih koji mogu da dobiju kovid propusnice ljude koji su bili bolesni i posle su vakcinisani. Mislim da ćemo se nepotrebno baviti izdavanjem i kontrolom propusnica umesto da se bavimo epidemijom i njenim sprečavanjem, objašnjava za Danas dr Rade Panić, predsednik SLFS, i pita čemu kovid propusnice posle 22 sata kad je tokom dana mnogo veća frekvencija ljudi po gradu, kao i u ugostiteljskim objektima.

– Uvođenje kovid propusnica deluje kao odgovor na ogroman pritisak dela struke koji se zalaže za to da se uvede ograničenje skupova, broja osoba u zatvorenom prostoru i ostalih mera koje bi dale neki efekat. Ova mera će samo doneti ogromnu komplikaciju u smislu toga kako će se dobijati propusnice, a najmanje će uticati na smanjenje širenja zaraze, poručuje dr Rade Panić.

Procenu da je u noćnim klubovima i restoranima najveća koncentracija mladih i sredovečnih ljudi, da tada dolazi do više kontakata i zaražavanja dovode u pitanje i sami ugostitelji. Tokom jučerašnjeg dana održan je sastanak u Vladi Srbije a nakon brojnih pritisaka, klubovi, kafići i restorani moraće prvi da testiraju novu meru i baš će njih najviše kontrolisati inspekcije.

– Ionako već prepolovljen posao će opet pasti i mnogi klubovi će bankrotirati. Ali kada znamo da su nam opcije bile ili zatvaranje ili kovid propusnice, onda mi tu nemamo šta mnogo da razmišljamo. Drugo je pitanje zašto smo mi opet glavni krivci iako se zna da ovo što se događa i na ovom nivou u smislu broja zaraženih, najmanje veze ima sa noćnim klubovima, a mnogo više sa letnjim raspustom, autobusima, utakmicama i školarcima, objašnjava za Danas Miša Relić, predsednik Udruženja barova i noćnih klubova.

Na pitanje zašto su ponovo ugostiteljski objekti označeni kao mesta zaraze i koliko će njihov posao trpeti zbog toga, kaže da mu se čini da klubova ima najmanje i da se ova mera praktično isprobava na njima.

– Doduše, ove mere su u svim ozbiljnijim državama već uvedene, ali ne sa tri dana najave nego su se sve te države pripremile na ovako nešto i zaštitile svoje privrednike ozbiljnom paketima pomoći.

– Ovo je za nas borba za život i opstanak poslova naših zaposlenih i naših investicija. Samo se nadam da će posle sastanka koji smo imali u Vladi prihvatiti naše prigovore koji se tiču: datuma početka kontrole, prihvatanja seroloških tekstova kao validnih, zbog svih onih koji su preležali kovid i imaju antitela, da će se priznati u narednih mesec dana i prva doza kako bi osoblje koje odluči da se vakciniše moglo da radi i ima od čega da živi u tom periodu kao i da treća doza ne može biti uslov jer ako je to uslov, a u Srbiji je treću dozu primilo možda 10 odsto naše publike od 21 do 50 godina, mi smo gotovi, kaže Miša Relić.

Iako će nova mera biti na snazi tek od subote, 23. oktobra, u 22 sata, član Kriznog štaba epidemiolog Branislav Tiodorović već je u izjavi za medije najavio uvođenje novih mera, uz napomenu da je uvođenje kovid propusnica samo početak i priprema javnog mnjenja za druge mere, preneo je B92.

Za razliku od njega, zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš dr Radmilo Janković izjavio je da smatra da kovid propusnice neće imati nekog efekta na smanjivanje broja zaraženih i da treba što pre pristupiti teškim protivepidemijskim merama.

– Potrebne su jake protivepidemijske mere a ne simbolične, da bi se broj zaraženih smanjio. Broj kritično obolelih je jako visok, broj hospitalizovanih raste, ljudsko stradanje je nemerljivo a zaposleni u bolnicama preumorni, objasnio je dr Radmilo Janković za RTS.

Od ponedeljka počinje kažnjavanje

Predsednica Vlade Ana Brnabić održala je juče sastanak sa nadležnim službama u vezi sa uvođenjem kovid propusnica. Odlučeno je da kažnjavanje pravnih i fizičkih lica počne od ponedeljka, 25. oktobra. U subotu i nedelju će sve inspekcije biti na terenu, kako bi, zajedno sa ugostiteljima, proverili u praksi kako funkcioniše sistem. „Ova odluka je doneta iz razloga pružanja dodatnog vremena ugostiteljima, kako bi pronašli što bolji i efikasniji sistem organizacije i kontrole kovid sertifikata“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Nema zauzdavanje bez težih mera

U strukturi novozaraženih ove jeseni je 20 odsto zaražene školske dece, a deca se nikada ne bi našla u ovoj situaciji da su strariji odgvorniji i vakcinisani. Negiranje postojanja bolesti nije u redu, i ne vidim da ovo može da se zauzda bez teških protivepidemijskih mera, objasnio je dr Janković za RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari