Kragujevac: Male maturante zbunila razlika između oprašivanja i oplođavanja 1Foto: Z.S.M.

Očigledno da je kombinovani test male mature naljboje „legao” ovogodišnjim osmacima jer iz Prve kragujevačke gimanazije izlaze mnogo ranije od predviđenih 120 minuta za rešavanje zadataka

U ovoj najstarijoj Gimaziji u Srbiji „s’ one strane Save i Dunava” zbog ovogodišnje prerspodele testiranja bili su učenici tri škole „Radoje Domanović”, „Moma Stanojlović”, kao i učenici same Gimnazije koji su u njoj završili osmi razred specijalizovanih matematičkih odeljenja.

– U našoj školi, tri dana su trajala testiranja i za to vreme nije bilo nikavih problema. U Sali za fizičko testove je polagalo 226 đaka iz tri škole i sve je proteklo regularno i u najboljem redu, kaže za Danas Slavica Marković, direktorka Prve kragujevačke gimnazije, naglašavajući da je malim maturantima najviše „legao” baš ovaj kombinovani test, trećeg dana „jer su ga svi završili pola sata pre roka”.

Po njenim rečima a, ceneći prve rekacije malih kragujevačkih osmaka, „učenici su zadovoljni” kako su prošli na testiranju a ona podeća da se ipak pričekaju prvi, preliminarni rezulati koji će biti obelodanjeni 1. jula.

Inače, polaganje testova za upis u srednje škole obezbeđivali su pripadnici policije, sva tri dana, uniformisani i u civilu (priznajemo, mi ih nismo primetili), lažnih dojava o bombama nije bilo a po ranije utvrđenim pravilima u ovu, kao i sve ostale škole, tokom male mature, nisu mogli da uđu ni zaposleni kao ni odrasli, sem ako su bili angažovani oko testiranja.

Kragujevac: Male maturante zbunila razlika između oprašivanja i oplođavanja 2
Trodnevno testiranje proteklo bez ikakvih problema, deca po prvim reakcijama zadovoljna Slavica Marković, direktorka Prve ginazije Foto: Z.S.M.

Nastavnica iz škole „Radoje Domanović” koja je danas dežurala na testiranju potvrđuje nam da nije bilo nekih većih problema.

– Današnji zadaci u kombinovanom testu su bili deci jasni, jer su to mahom za njih razumljive stvari, sem pitanja iz bilogije na koje su svi žalili i koje ih je zbunilo a odnosilo se na to da li se kod biljaka vrši oprašivanje ili oplođivanje, kaže ona.

Sa ovim se slaže i maturant M.A. baš iz Specijalizovanog matematičkog odeljenja koji je sedmi i osmi razed završio u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

– Neprijatno sam bio jutos iznenađen kada sam saznao da kod biljaka postoji oplodnja, a ne oprašivanje, iskren je on.

Inače, za njega, shodno smeru koj već pohađa od kako je završio šesti razred jučerašnji test iz matematike je bio veoma lak a prekjučerašnji iz maternjeg jezika „pristojan” i „mnogo lakši od očekivanog”.

Za četrnaestogodišnjeg V.R. iz škole „Radoje Domanović” ipak kombinovani test je bio „nešto teži od očekivanog” ali ga je ipak završio više od pola sata ranije od predviđenog roka.

– Meni su pitanjanja jučerašnjem testu iz matematike bika teža nego na probnom testiranju a srpski mi je bio najteži, jer neka pitanja nisu bila jasno definisana, pa je postojala dvosmislenost kod odgovora, dvoumite se i onda možete da pogrešite, smatra on.

Osmakinja D.N. „po sveukupnim utiscima je zadovoljna”.

– Matematika je možda bila malo teža od očekivanog ali je zato kombinovani danas bo mnogo lakši , barem po mom mišljenju, nego na probnom, kaže ova mala maturantkinja čija je želja da upiše opšti smer ali u Drugoj a ne ovoj kragujevačkoj Gimnaziji u kojoj se testirala tri dana.

I učenik osmog razreda D.M. iz škole „Moma Stanojlović” polagao je testove u Prvoj gimnaziji i po njegovim rečima „nije bilo ništa teško” i „lakše nego na probnim testovima”. Ipak, „priznaje” da se za testiranje „baš spremao”.

Jedna od retkih naših sagovornica A.R. (15) koja je malu maturu polagala u svojoj školi „Mirko Jovanović” u kragujevačkom naselju Aerodrom takođe smatra da testiranje nije bilo teško.

– U sali za fiskulturu polagalo je nas 150 iz naše ali i obližnje škole „Sveti Sava” i sve je proteklo normalno i bez problema. Svi mi mali smo dilemu na testu iz srpskog prvog dana kod poslednjeg pitanja oko tumačenja dela Laze lazarevića. Imali smo ponuđenih šest odgovora a tri su kao tačni. Svako od nas umetničko delo vidi drugačije i ima različite poglede na tu pripovetku tako da je sporno kako i koliko se ponuđeni odgovori mogu „ukalupiti” zrelo pojašnjava ona.

Kragujevac: Male maturante zbunila razlika između oprašivanja i oplođavanja 3
Najviše ih zbunila razlika između oplođivanja i oprašivanja – kragujevački osmaci posle kombinovanog testa na Đačkom trgu Foto: Z.S.M

I u njihovoj školi, tokom polaganja male mature dežurali su nastavnici iz drugih kragujevačkih škola i to po pravili obavezno oni koji ne predaju taj predmet ili predmete koji se polažu tog dana.

Kao i u drugom gradovima po završenoj maloj maturi, takođe po ranije „utvrđenim pravilima” iz centrale Školska uprava se nije oglašavala povodom testiranje.

Prema podacima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u Šumadijskom upravnom okrugu na kraju ove, školske 2021/22. godine bilo je ukupno 2.593 učenika osmog razreda, od kojih, najviše u samom Kragujevcu 1.610, Aranđelovcu 431, Topoli 199, Lapovu 71, Batočini 102, Kniću 95 i 85 u Rači 85

Ove godine, za razliku od prethodnih, zbog dojava o bombama, broj škola u kojima je organizovano polaganje smanjen je na 522, od 1.260 koliko ih ima na ovom području.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari