Kragujevac većinu para od saobraćajnih kazni potrošio na sređivanje ulica 1Foto: Grad Kragujevac

Grad Kragujevac je u 2021. godini od naplaćenih kazni i prestupa predviđenih propisima o bezbednosti saobraćaja prihodovao nešto više od 38 miliona dinara.

Skoro milion dinara je utrošeno na materijal i opremu koju je Grad prošle nedelje donirao saobraćajnoj policiji.

Opremu su činili računar sa pratećom opremom, fotoaparati, ciklometar, folimetar, reflektujući prsluci, saobraćajni činjevi i druge stvari neophodne za rad saobraćajne policije.

To je ujedno i bio povod da proverimo kako je Grad potrošio sredstva od naplaćenih saobraćajnih kazni.

Naime, po Zakonu o bezbednosti saobraćaja sredstva od naplaćenih saobraćajnih prestupa u iznosu od 70 odsto pripadaju Republici, dok preostali iznos od 30 odsto ide na račun lokalne samouprave na čijoj teritoriji je prekršaj načinjen.

Lokalna samouprava je dužna da polovinu tog novca upotrebi za unapređenje saobraćajne infrastrukture, a sama može da odluči na šta će potrošiti drugu polovinu novca.

Iz gradske uprave u Kragujevcu ističu da su oni sredstva koja su na ovaj način prihodovana u 2021. godinu uglavnom iskoristili za unapređenje saobraćajne infrastrukture.

Tako je od 38 miliona koji su se slili lokalnoj samoupravi čak skoro 30 upotreljeno u te svrhe.

Na sanaciju udarnih rupa i oštećenja površina gradskih ulica i opštinskih puteva na području Kragujevca potrošeno je nešto više od 15 miliona dinara.

Za održavanje vertikalne i horizontalne signalizacije potrošeno je 13,6 miliona, a na opremu koja je donirana saobraćajnoj policiji 995.000 dinara.

Iz Gradske uprave ističu da ostatak sredstava i određeni deo koji je prihodovan u 2022. godini još uvek nisu iskorišćeni.

Sredstva u iznosu od 22,9 miliona dinara preneta su u novu budžetsku godinu i ona će najverovatnije biti iskorišćena za unapređenje saobraćajne infrastrukture, jer je to nešto na šta se Kragujevčani najčešće žale, ističu u lokalnoj samoupravi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari