Kragujevac: Više nema gradnje bez sadnje 1Kragujevac, Foto: Grad Kragujevac

Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je zabranio gradnju objekata bez sadnje drveća. Ovo je jednoglasna odluka odbornika gradskog parlamenta, doneta danas na inicijativu gradonačelnika Nikole Dašića kojom Kragujevac želi da unapredi kvalitet života građana. Odluka će se primenjivati od 1. septembra.

Po ovoj odluci za svaki novoizgrađeni objekat površine do 1.000 kvadratnih metara, investitori u Kragujevcu moraće ubuduće morati da posade deset novih stabala u gradu.

Ako je stambeno – poslovni objekat preko 1.000 kvadrata, investitori su u obavezi da zasade još po jedno drvo na svakih dodatnih 500 kvadratnih metara novog zdanja.

Investitore na to obavezuje odluka o sprovođenju Akcije „Vrati dah prirodi – posadi drvo” usvojena na poslednjoj sednici Skupštine grada, koja je po mišljenju gradskih vlasti „kruna zelenih kapitalnih projekata započetih u Kragujevcu”.

Po njihovom mišljenju zahvaljujući ubrzanom razvoju Kragujevca u poslednjih pet godina na svakom koraku niču novi stambeno – poslovni objekti.

Kragujevac: Više nema gradnje bez sadnje 2
Foto: Grad Kragujevac

Samo prošle godine nadležna gradska uprava izdala je 1.389 odobrenja za izgradnju, što znači da je na tim parcelama posečena jedna šuma. A, Kragujevac ne može da raste i da se razvija na štetu zelene infrastukruture, smatra kragujevačka vlast.

Predstavnci lokalne vlasti ističu da Kragujevac teži statusu zelenog grada, a ovom odlukom čija primena počinje 1. septembra, po njima – korak je bliže tom cilju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari