Kragujevačka ombudsmanka se susrela sa učesnicima u projektu “Branitelji i braniteljke ljudskih prava” 1Foto: Grad Kragujevac

U okviru projekta Branitelji i braniteljke ljudskih prava, Kancelarija Lokalnog ombudsmana Kragujevca bila je danas domaćin mladim pravnicima i pravnicama iz cele Srbije.

U projektu koji se realizuje uz podršku Ambasade SAD, učestvuju mladi pravnici i pravnice, studenti ali i advokati, advokatski pripravnici i zaposleni u tužilaštvu.

Tokom treće studijske posete Kragujevcu, 16 pravnika sa Lokalnom ombudsmanokom Kragujevca, Jelenom Milivojević i njenim saradnikom, šefom pravne službe, Ivanom Kovačevićem, razgovarali su na temu Slučajevi pred zaštitnikom građana – praksa u oblasti zaštite ljudskih prava.

Ombudsmanka Jelena Milivojević je predstavila instituciju lokalnog ombudsmana i upoznala mlade pravnike sa načinom rada i nadležnostima. Takođe, upoznala ih je i sa počecima ove institucije u Srbiji, sa posebnim osvrtom na Kragujevac.

“Kragujevac je jedan od prvih gradova Srbije u kojem je otvorena kancelarija tadašnjeg Gradskog građanskog branioca, kasnije Kancelarija zaštitinika građana a danas Kancelarija lokalnog omudsmana”, rekla je Milivojević.

Ideja projekta Branitelji i braniteljke ljudskih prava je da se mladi pravnici više informišu i senzibilišu o kršenju ljudskih posebno manjinskih prava. Pre svih romske populacije i seksualnih manjinaali i ostalih ranjivih kategorija.

U okviru ove posete, pravnici su obišli Viši sud u Kragujevcu i razgovarali su sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari