Kragujevački lekari radio talasima snižavaju krvni pritisak 1Foto: UKC Kragujevac

Na Odeljenju interventne kardiologije Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu danas je urađena prva procedura renalne denervacije.

Radi se o minimalno invazivnoj metodi lečenja hipertenzije, najčešće bolesti današnjice.

Metoda se sprovodi upotrebom radio talasa na nerve oko bubrežne arterije, čime se postiže smanjenje njihove aktivnosti u tom području i tako snižava krvni pritisak.

Klinika za kardiologiju UKC Kragujevac je tako postala druga zdravstvena ustanova u Srbiji, nakon Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, u kojoj se uspešno sprovodi ova procedura.

Načelnik Odeljenja za interventnu kardiologiju dr Ivan Simić je istakao da renalna denervacija može da se sprovodi kod svih zdravstvenih stanja kod kojih se sreće srčana slabost, ali da je najopravdanije primenjivati je kod najtežih slučajeva, kod kojih standardnim lečenjem nije postignuta regulacija krvnog pritiska.

– Reč je o relativno novoj proceduri u lečenju hipertenzije. Dejstvom na nervne spletove, možemo značajno da smanjimo krvni pritisak i to kod najtežih pacijenata, kod kojih primenom tri ili više antihipertenzivnih lekova to nismo uspeli da učinimo, kaže Simić.

Ova procedura će se refundirati od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u punom iznosu, a svi pacijenti koji joj budu podvrgnuti, pre intervencije, biti detaljno procenjeni od strane višečlanog konzilijuma koji čine interventni i neinterventni kardiolog, endokrinolog, nefrolog, anesteziolog i po potrebi psiijatar.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari