„Krenuo sam u svet sa pet dolara, a sada imam brodove, kuće, automobile, puno dece, imam sve. Jedno vreme sam bio i ‘nosač tašne’ bankarima i biznismenima. Kupovao sam zanat. Ja sam kompjuter“, pričao je svojevremeno vlasnik propale piramidalne štedionice Jugoskandik – Jezdimir Vasiljević.

Čuveni Gazda Jezda osuđen je u beogradskom Višem sudu na pet godina zatvora, jer je oštetio štediše za 190 miliona nemačkih maraka i proneverio 29 miliona evra. Zbog izdržane četiri i po godine u pritvoru odmah je pušten na slobodu.

Vasiljević je rođen 1948. u selu Topolovnik kod Velikog Gradišta. Do 23 godine obrađivao je zemlju u rodnom selu, a potom je krenuo „trbuhom za kruhom“. Radio je kao gumar, kinooperater, broker, pilot, inspektor Interpola, tražio dijamante, trgovao na berzi, lovio kengure, brao trsku… Krajem osamdesetih se vraća u Srbiju i počinje biznis sa TV tehnikom i automobilima. Na Zapadu spekulišu da se obogatio trgovinom oružjem za vreme rata u Hrvatskoj i poslovima oko nafte. Jugoskandik osniva 1990. i daje mesečnu kamatu od četiri odsto na devizni ulog, a 10 odsto na dinarski. Zakupljuje beogradski Hipodrom, zatim ostrvo Sveti Stefan od crnogorske vlade, miločerske vile i hotel „Maestral“. Već 1993. uspeo je da nagovori neporaženog svetskog šahovskog šampiona Bobija Fišera na nezvanični revanš sa Borisom Spaskim. Tada im je isplaćeno po pet miliona dolara.

Gazda Jezda je tvrdio i da je bio umešan u pokušaj vojnog puča na Miloševića, učestvovao u nabavci ratne opreme za MUP Srbije i Vojsku Jugoslavije. Bio je izdašan prema SPS-u, pa je 1993. dotirao predizbornu kampanju sa 500.000 DEM. Pamtimo ga i kao predsedničkog kandidat sa sloganom „Čovek promena“. Govorio je: „Narode, želite li bolji život, posao, želite li penzije na vreme, vašu staru deviznu štednju? Ja to umem i mogu da ostvarim.“ Sve sa Brozovom muštiklom od slonovače. U intervjuu iz 1995. godine na pitanje za koga radi – CIA, KGB, MOSAD, odgovorio je – Ko više plati! Po bekstvu 1993, na granici sa Mađarskom održao je konferenciju za medije sa Henrijem Kisindžerom, bivšim državnim sekretarom SAD.

Vasiljević je nazivan i srpskim Ostapom Benderom, po liku prevaranta kojeg su stvorili sovjetski pisci Iljf i Petrov. A Bender je imao sjajan slogan koji je Vasiljević primenio „Ideje naše, benzin vaš„ i reklamu na vratima taksija kojim se vozio „Hej, hajde da se provozamo!“

Naša vožnja devedesetih bila je „luda i nezaboravna“. Delom i zahvaljujući Gazda Jezdi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari