Vojnomedicinska akademija u Beogradu krajem godine saopštava da je u nju od početka sukoba dopremljeno 1.949 ranjenika, od toga 578 pripadnika Teritorijalne odbrane, ostalo vojna lica. Umrlo je samo 49 njih.

Mihal Ramač: Bilo je to 1991. (29)

Mihal Ramač (1951), novinar, književnik i prevodilac, objavio je šest zbirki pesama i tri knjige političkih eseja. Bio je glavni i odgovorni urednik dnevnih listova Naša Borba, Vojvodina i Danas. Radi u Radio-televiziji Vojvodine. Prema tekstu koji objavljujemo kao feljton snimljena je serija „Bilo je to 1991“ u šest epizoda. Emituje se sredom na Prvom programu RTV u 20 sati. Režiju serije potpisuje Nada Belegišanin.

 

Pukovnici na ratištu za novembar i decembar dobili su po 60.000 dinara, vojnici po 22.000. Oficirska dnevnica iznosila je 580, vojnička 400 dinara. Na početku godine marka se na crno plaćala 11 dinara. Na kraju – između 60 i 80 dinara.

Te godine u svetu su ubijena 83 novinara. U Jugoslaviji – 21. Prvi je bio snimatelj HTV Goran Lederer, 10. avgusta u Kostajnici, a poslednji foto-reporter Pavo Urban, 6. decembra u Dubrovniku.

Svode bilanse i izdavači. Sarajevska Svjetlost objavila je 170 naslova, Srpska književna zadruga 137, BIGZ 120, Prosveta 100, Nolit 78, Matica srpska 54, zagrebačko Znanje 28, Grafički zavod Hrvatske 40. Najčitanije knjige u Srbiji bile su Tri posleratna druga Đorđa Balaševića, To sam ja, Edička Eduarda Limonova te bestseler Dana Grinburga i Marsije Jakob – Kako upropastiti sopstveni život.

Prema listi Frans fudbala, petorica najboljih fudbalera u Evropi su: Žan Pjer Papen, Darko Pančev, Dejan Savićević, Lotar Mateus i Robert Prosinečki. Za najbolje sportiste Srbije proglašeni su strelci Jasna Šekarić i Goran Maksimović.

Valjda najveći optimista na kraju krvave, prljave i ružne godine bio je Enriko Josif, akademik, predsednik Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva. On izjavljuje: „Treba istrajati. Kosmička je samo još sekunda do onog velikog trenutka kada će i srpski i jevrejski narod vaskrsnuti iz ovog užasa. Što ih više budu unižavali i pritešnjivali, oni će se sve više uspravljati, jer znaju da su na bedemima buduće istorije čovečanstva. Ogromna Rusija se srušila – Srbija još nije i neće – za to se stalno molim Bogu“.

Krajem godine događaji se ubrzavaju. Dragutin Zelenović podnosi ostavku, bez obrazloženja. Na njegovo mesto izabran je Radoman Božović. Nezavisna štampa naziva ga malim prstom velike, Miloševićeve pesnice.

Badenterova Arbitražna komisija objavila je mišljenje o jugoslovenskoj krizi. Ključna rečenica glasi: „Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija nalazi se u procesu raspada“.

Savet bezbednosti usvojio je rezoluciju 724. o slanju posmatračke misije u Jugoslaviju.

SAO Krajina i SAO Slavonija, Baranja i zapadni Srem ujedinile su se u Republiku Srpsku Krajinu (RSK).

Nastavlja se

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari