Vlada Republike Srbije može da reaguje tako što će uraditi rebalans i sredstva sa kojima raspolaže rasporediti tako da uvaži i potrebe poljoprivrednika i realnost.

Takođe, poljoprivrednici moraju da vode računa o svojim interesima. Postoje udruženja koja okupljaju poljoprivrednike na teritoriji Vojvodine i teritoriji Republike Srbije, i oni moraju da se vladaju prema sopstvenim interesima. Nije na Pokrajinskom sekretarijatu da to usmerava. Naša obaveza kao državnog organa, uostalom i obaveza Ministarstva poljoprivrede jeste da ih realno obavesti o onom što ih čeka tokom ove godine, a poteze koje će preduzeti zavise od njih. Pokrajinski sekretarijat im uvek stoji na raspolaganju da pomogne u profilisanju njihovih zahteva ukoliko ih bude – naglasio je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Branislav Bogaroški na sastanku sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja u Vojvodini. Povod za susret bilo je razmatranje načina na koji se mogu zaštiti narušena prava poljoprivrednika proistekla iz Zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Sastanku u Pokrajinskoj vladi ovom sastanku prisustvovali su predstavnici Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine (Miroslav Kiš), Regionalne kancelarije za ruralni razvoj Subotica (Pavle Kujundzić), Udruženja Futoški kupus (Goran Puača), Vojvodine Agrar (Mihajlo Kun), Opštinskog udruženja poljoprivrednika Stara Pazova (Jaroslav Fabri), Vršačkih ratara (Zlatko Zarkula), Udruženja poljoprivrednika Stajićevo (Dragan Kleut) i Kluba 100P+ (Vojislav Malešev).

– Prva tema bila je u vezi sa problemima oko primene Zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji su već sada evidentni, pogotovo kad je reč o pitanju prava na žalbu na postupke licitacije, koji će se uskoro otvoriti ako se ne nađu rešenja na nivou Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine ili ukoliko Zakon ne bude izmenjen – istakao je Bogaroški.

Razgovarano je i o restituciji zemljišta, jer je izmenama Zakona predviđeno da ukoliko se promeni vlasnik na državnom zemljištu kroz postupak restitucije, biće dužan da trpi zakup zasnovan na svom zemljištu do isteka ugovorenog zakupa. Učesnici sastanka dotakli su se i teme u vezi sa subvencijama.

– Ove godine suočavamo se sa tri puta manjim subvencijama, a u regionu nema manje od 200 evra po hektaru. Ministarstvo poljoprivrede obećalo je da će odmah po usvajanju izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu krenuti da radi na nacrtu novog zakona, koji treba da utvrdi zaštitne mehanizme za naše poljoprivrednike prilikom kupovine zemljišta kupaca iz inostranstva od 1. septembra 2017. Vreme curi i ovo je krajnji momenat da se krene u taj posao, da se vodi ozbiljna agrarna politika i da Vlada Republike Srbije i Ministarstvo poljoprivrede opredele budžet u skladu sa Zakonom – minimum pet posto republičkog budžeta kako bi se ljudima isplatile subvencije, koje su im neophodne da bi uopšte mogli da funkcionišu i istrpe konkurencije. Novca u republičkom budžetu nikad nema dovoljno, ali sam siguran da u preraspodeli postojećih sredstava mogu da se nađu mogućnosti, a ne da spuste naše poljoprivrednike na najnižu direktnu subvenciju koja postoji na teritoriji Evrope – jedva 35 evra. To je nešto što će dovesti do ozbiljnog pada poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini – predočio je Bogaroški.

R. D.

F Suočavamo se sa tri puta manjim subvencijama, a u regionu su najmanje 200 evra po hektaru: Branislav Bogoroški

Zakon na štetu malih i srednjih gazdinstava

Miroslav Kiš, predsedavajući Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine istakao je da je stav ovog udruženja da su, kad je reč o subvencijama, poljoprivrednici cele zemlje više nego ugroženi. Kad je reč o državnom poljoprivrednom zemljištu, više od mesec dana je kako je Zakon donesen, ali nema i podzakonskih akata. Zakon se ne može primeniti, ali, utisak je da lokalne samouprave rade mimo Zakona i da će biti problema. Programi neće biti na vreme doneti, a lokalne samouprave će, kad Zakon bude primenjen, biti uskraćene za sredstva koja im pripadaju, objasnio je Kiš. On je ponovio da je neprihvatljivo da 220.000 gazdinstava ostane bez subvencija u 2015, a kriva ispadne Asocijacija.Naveo je i da Zakon o poljoprivrednom zemljištu omogućuje samo investitorima da dobiju zemlju, a svi ostalo ide na štetu malog i srednjeg poljoprivrednog gazdinstva u Republici Srbiji. Zato je najavio tribine o aktuelnoj situaciji u ovoj oblasti, zajedno sa nadležnima, kako bi došli do rešenja i zaustavili gubitke koje društvo sada, na ovakav način, ima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari