Krik: Sud krije dokumenta o Saletu Mutavom 1

Viši sud u Beogradu deset meseci odbija da novinarima KRIK-a omogući uvid u dokumentaciju koja se odnosi na osuđenog kriminalca i vođu navijača Partizana Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi.

U novembru prošle godine novinari KRIK-a tražili su od suda da im dozvoli uvid u dokumenta iz istrage i suđenja protiv Stankovića. Postupak je okončan 2013, kada je presuda kojom je Stanković osuđen na pet i po godina zatvora zbog organizovanja prodaje droge, postala pravosnažna.

Viši sud u Beogradu odbio je ovaj zahtev uz obrazloženje da se u dokumentima nalaze podaci o maloletnicima i da sud nema mogućnosti da ih sakrije.

Novinari su se žalili Povereniku za informacije od javnog značaja koji je doneo rešenje u njihovu korist o koje se sud oglušio. Poverenik je izrekao kazne od ukupno 200.000 dinara, međutim, sud i dalje nije obelodanio dokumenta.

Krajem juna poverenik je upotrebio poslednju zakonsku meru koja mu je na raspolaganju – obratio se Vladi Srbije da obezbedi da se postupi po njegovom rešenju. Vlada još nije reagovala.

Aleksandar Stanković ubijen je u oktobru prošle godine ispred Centralnog zatvora u Beogradu. U trenutku kada je ubijen trebalo je da bude u zatvoru.

Novinari KRIK-a prošlog meseca otkrili su da je član Stankovićeve ekipe jedan od nasilnika koji su davili i maltretirali građane i novinare tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari