Vodostaji reka u Srbiji su u porastu, a vrh vodenog talasa očekuje se u naredna dva dana. Međutim, nadležni kažu da straha od većih poplava nema i da su ekipe Sektora za vanredne situacije, kao i javna preduzeća zadužena za vode, u punoj pripravnosti.

Redovna odbrana od poplava proglašena je na Dunavu kod Smedereva i Kovina, i na Savi kod Šapca, Hrtkovaca, Kupinova i Progara. Vodostaj Save porastao je zbog snega koji se otapa u Sloveniji, dok će se nivo Dunava povećavati kako se sneg bude topio u Mađarskoj, odnosno mnogo toga zavisi od temperature i brzine otapanja u „uzvodnim zemljama“.

– Pratimo situaciju, intenzivirali smo obilaske nasipa na mestima gde je vodostaj povećan. Na kanalu Dunav-Tisa-Dunav po potrebi se uključuju crpne stanice i pumpe kako bi se smanjio nivo podzemnih voda – kaže za Danas zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije Đorđe Babić. On dodaje da su u pripravnosti Srbijavode, Beogradvode, Vojvodina vode, kao i javno-komunalna preduzeća.

– Iako će u narednim danima biti povećan vodostaj reka, posebno u Vojvodini, ne očekujemo njihovo izlivanje. Postoji opasnost da poplave objekti na nasipima, ali to su vikendice koje su bez dozvola građene na nebranjenim područjima – ukazuje Babić.

U JVP Vojvodina vode saopštili su da se redovna odbrana od poplava juče sprovodila na 187 kilometara duž reka. Žitelji Jaše Tomića još se sećaju poplave iz 2005, kada je uništeno više stotina kuća, a u evakuaciji stanovništva iz nabujalog Tamiša učestvovala je i vojska. Sada su, kažu, spremni za mogućnost da nivo Tamiša poraste.

– U proteklih osam godina pokrajinska vlada je uložila oko 300 miliona dinara u izgradnju nasipa od Jaše Tomića do Sečnja, i u sanaciju štete od poplave. Takođe, realizovali smo više projekata sa rumunskim partnerima u prevenciji i zaštiti od izlivanja reke, tako da se situacija iz 2005. neće ponoviti – kaže za Danas portparol opštine Sečanj Marko Ivanišević. Šteta od velike poplave u Jaši Tomiću pre osam godina procenjena je na 20 miliona evra, a posledice još nisu sanirane.

– Nije završena stambena zgrada sa 16 stanova. Građani se žale opštini, ali mi nemamo sredstava. Za ovaj objekat bilo je zaduženo Ministarstvo za kapitalne investicije, potom Ministarstvo za prostorno planiranje, a sada Ministarstvo građevinarstva. Međutim, rešenja nema na pomolu – ukazuje Ivanišević.

Poplavljena naselja u Srbiji gotovo su redovna pojava svakog proleća, nakon otapanja snega. Poslednja veća bila je pre tri godine u Trgovištu, kada je poginulo dvoje ljudi, oko 300 je evakuisano, a stanovništvo danima nije imalo struju, vodu i telefon.

Pripravnost na Dunavu, Tisi i Tamišu

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije upozoravaju da će u naredna tri dana vodostaji biti iznad granica redovne odbrane od poplava na Dunavu, Tisi i Tamišu.

– Najviši porast se očekuje na donjem toku Dunava nizvodno od Novog Sada, kao i na Tisi kod Titela. Na Tamišu kod Jaše Tomića, opština Sečanj i na Karašu kod Dobričeva vodostaji su iznad granice redovne odbrane od poplava. Ista je situacija na Savi kod Šapca, ali će Sava u narednom periodu biti u stagnaciji – kaže za Danas hidrološka prognostičarka u RHMZ Zorica Barbaroš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari