Krivična prijava protiv gradskog većnika zbog "zlupotrebe" ličnih podataka demonstranta, pa i onih iz Žandarmerije: Nastavak protesta zbog “otimanja brda” u okolini Niša 1Protest zbog "otimanja brda": Foto privatna arhiva

Neformalna grupa građana za odbranu pašnjaka Beli vrh na teritoriji Gornjeg Matejevca najavila je nastavak protesta ispred Skupštine grada Niša zbog njene “nezakonite” odluke da se pašnjak vrati u državnu svojinu, a žiteljima tog niškog sela oduzme pravo korišćenja.

Oni su nakon podnošenja krivičnih prijava zbog ovakve skupštinske odluke protiv gradonačelnice Dragane Sotirovski, predsednika Skupštine grada Bobana Džunića i načelnice Gradske uprave za imovinu Ružice Đorđević najavili i prijavu protiv gradskog većnika Nenada Stankovića jer je neovlašćeno pribavio i objavio lične podatke jednog od meštana u protestu, pa i onih koje je imala Žandarmerija.

Takođe su zatražili hitnu Stankovićevu smenu jer je on na taj način “grubo prekršio Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, u cilju zastrašivanja i omalovažavanja”.

“Novi protest smo zakazali za utorak 6. jun, i očekujemo još veći broj građana, jer je i naše nezadovoljstvo još veće zbog nastavka ove otimačine, kao i političkog nasilja koje doživljavaju učesnici dosadašnjih protesta. Sumnjamo i bojimo se da će na toj lokaciji biti skladišten opasni otpad ili jalovište”, rekao je za Danas Slaviša Dinić, meštanin Gornjeg Matejevca i odbornik u Skupštini gradske opštine Pantelej, na čijoj je teritoriji selo.

On je kazao da je “mnogo propusta i manipulacija u vezi sa otimanjem” pašnjaka od njegovog sela, a umesto da bude javne rasprave i da se uradi studija o uticaju na životnu sredinu, doneta je tajna skupštinska odluka na štetu građana.

Podsetio je da je gradonačelnica između ostalog rekla da je reč o pašnjaku prve kategorije, a on ima sedum kategoriju.

Advokatica Dragana Milutinović, koja zastupa žitelje Gornjeg Matejevca, kazala je da je većnik Stanković očigledno “zloupotrebio službeni položaj” i neovlašćeno pribavio, obradio i javno objavio zaštićene podatke o ličnosti jednog učesnika protesta, u cilju zastrašivanja svih demonstranata i meštana”.

Krivična prijava protiv gradskog većnika zbog "zlupotrebe" ličnih podataka demonstranta, pa i onih iz Žandarmerije: Nastavak protesta zbog “otimanja brda” u okolini Niša 2
Slaviša Dinić, Dragana Milutinović, Petar Popović: Foto privatna arhiva

“Reč je o pravnom i o političkom nasilju, a zloupotreba je utoliko veća jer se radi o javnom funkcioneru koji ima pojačanu obavezu da ne krši zaštićene podatke o ličnosti. Potpuno je neshvatljivo da on poseduje i javno saopštava i podatke iz Žandarmerije”, rekla je Milutinović za Danas.

Stanković je, inače, prethodno kazao da na protestu ispred Skupštine grada nije učestvovao niko iz sela Jasenovik, kojem je takođe ukinuto pravo korišćenja ovog pašnjaka, i da će podneti ostavku ako je takvih bilo.

Kada su mu organizatori protesta dostavili informaciju i fotografiju učesnika iz Jasenovika, Stanković je demantovao da je on iz tog sela, iznoseći njegove lične podatke.

On je kazao da taj učesnik protesta “živi u selu Malči”, navodeći i njegovu privatnu adresu, a da mu “samo u ličnoj karti piše da živi u Jasenoviku”.

“A i policija je vršila proveru kada se njegov sin prijavio za Žandarmeriju- svih lica i njega i oca i sestre i majke, i to baš na toj adresi (u Malči, prim. aut.)”, rekao je Stanković novinarima.

Krivična prijava protiv gradskog većnika zbog "zlupotrebe" ličnih podataka demonstranta, pa i onih iz Žandarmerije: Nastavak protesta zbog “otimanja brda” u okolini Niša 3
Nenad Stanković: Foto Foto: V. Torović

Advokatica Milutinović je precizirala da su krivične prijave protiv Sotirovske, Džunića i Đorđević podnete zbog sumnje da su predlaganjem i donošenjem ove skupštinske odluke izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, kako bi za sebe ili drugog pribavili protivravnu imovinsku korist.

Ona je dodala da je istim povodom pokrenut i upravni spor, a od Upravnog suda zatražen njen poništaj.

Apelovala je na nišku Službu za katastar nepokretnosti da „ne vrši upis prava po osnovu ove nezakonite i sramne odluke Grada Niša“, ocenjujući da je ona „ništava i ne proizvodi pravnu snagu, a što je katastar dužan da prati po službenoj dužnosti“.

Organizatori dva protesta zbog što im je “oteto brdo” kazali su da je ključni problem što je Skupštine grada donela odluku o prenameni pašnjaka Beli vrh, što je protivno članovima 3, 7. i 9. Zakona o povraćaju utrina i pašnjaka selima na korišćenje, donetog 1992. godine.

“To je pašnjak i po Zakonu mora da ostane pašnjak. Koristimo ga za ispašu, na njemu je između ostalog i pećina koju jedna firma koristi za proizvodnju pečurki. I oni bi tu da započnu nekakav biznis?! Naša najveća briga je da će taj biznis zagaditi naš vazduh, vodu i zemlju”, rekao je odbornik Dinić.

Advokatica Milutinović je dodala da Grad Niš nije imao nikakvo pravo, a ni nadležnost da donese odluku o prestanku prava korišćenja pašnjaka od strane Gornjeg Matejevca i Jasenovika, jer “nikada nije bio titular tog zemljišta”.

“Nakon donošenja Zakona o povraćaju utrina i pašnjaka, Grad je kao neko ko je bio dužan da sprovede taj akt, odnosno kao njegov izvršilac, doneo formalno rešenje da su Gornji Matejevac i Jasenovik korisnici pašnjaka Beli vrh. Ali, Grad nije nikada bio titular tog zemljišta, jer mu Republika nije prenela vlasništo, pa ne može ni da raspolaže njime”, kazala je advokatica Milutinović.

Pašnjak Beli vrh, površine 39 hektara, bio je u vlasništvu sela do 1948. godine, kada je prešao u svojinu države.

Gradski odbornici su, inače, doneli odluku vezanu za ovaj pašnjak na skupštinskoj sednici 24. aprila, zakazanoj po hitnom postupku.

Nadležni su saopštili da će o nameni tog pašnjaka odlučivati Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i da će uskoro biti raspisan konkurs, taj prostor biti izdat, a Grad od toga prihodovati.

Nije saopšteno na koji način će se otvariti prihod i o kakvom investiranju je reč.

 

Šta kaže vlast?

Na sednici Skupštine grada gradonačelnica Sotirovski je najavila licitaciju za parcelu na kojoj je pašnjak, koju će raspisati Uprava za imovinu.

“Obećala” je pritom da će “odmah” podneti ostavku ukoliko na tom pašnjaku bude urađeno išta što ugrožava životnu sredinu ili je protivzakonito.

“Ako država na licitaciji bude pobedila, višnje neće da sadi sigurno, niti će ovce da čuva i da kopa litijum, a još manje da skladišti nuklearni otpad. Niko neće ništa da kopa, neće ništa da se skladišti. Odgovorno tvrdim, ja ću odmah da podnesem ostavku ako išta bude što će da ugrožava životnu sredinu i što će da bude suprotno zakonu”, rekla je Sotirovski.

Ona nije želela da saopšti ime investitora koji su se “javili državi i Gradu” kao zainteresovani za zakup tog zemljišta, ali je rekla da će “od tih para deo novca otići u gradski, a deo u republički budžet”.

Iz Ministarstva poljoprivrede su kazali da postoji namera investitora da na tom prostoru proizvodi i koristi energiju sunca, odnosno da izgradi solarnu elektranu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari