Berane – Oko hiljadu i po Beranaca se, od izbijanja epidemije,24.avgusta, javilo doktorima zbog stomačnih problema, a bura oko ovog događaja se ne stišava. Epidemija u Beranama je izbila zbog toga što građani Beransela nisu dozvoljavali odnošenje smeća na deponiju Vasove vode, blizu svog naselja. Blokada deponije je trajala mjesecima, Berane se punilo smećem,a došlo je i do zagađenja vode. Sada su na redu krivične prijave.


Opštinski odbor Socijalističke narodne partije Berane podneo je krivičnu prijavu protiv odgovornih u lokalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ i preduzeća „Bemaks“ iz Podgorice zbog izazivanja epidemije i trovanja građana. Protiv ministra zdravlja Crne Gore Miodraga Radunovića krivičnu prijavu su podneli predstavnici Beransela i MANS-a zbog toga što je „on omogućavao da se sprovodi višegodišnje nezakonito odlaganje otpada na lokaciji Vasove vode, čime su dovedeni u opasnost zdravlje stanovnika tog kraja i životna sredina“.

Beranski SNP zahteva od državnog tužilaštva, policije i ostalih nadležnih organa da u najhitnijem roku provedu istražne radnje protiv odgovornih, jer su krivična dela počinjena od najveće društvene opasnosti.“Naime, da je voda zatrovana potvrdili su Institut za javno zdravlje Crne Gore, kao i ministri Miodrag Radunović i Branimir Gvozdenović. Takođe, nadležna sanitarna inspekcija zabranila je upotrebu vode za piće zbog neispravnosti“, navodi se u SNP-a. Iz SNP-a su saopštili da će podneti krivične prijave i protiv „svih onih koji pomažu i saučestvuju u prikrivanju krivičnih dela u ovom slučaju bez obzira na njihov rang i položaj“.

Povodom krivične prijave predstavnika Beransela i MANS-a ministar zadravlja Miodrag Radunović je odgovorio da je “spreman da snosi sve posljedice te krivične prijave, ali smatram da bi tužilac trebalo da se pozabavi i pitanjem da li su podnosioci prijave stajali iza bunta u Bernaselu”. “ Boraveći tri sedmice u Beranama, u avgustu vidio sam nešto što je sramota za 21. vijek za bilo koji grad i zemlju. Šest mjeseci se otpad deponovao na gradskim ulicama i svaki kontejner je bio deponija, jer je grupa građana Mjesne zajednice Beranselo blokirala odvoz otpada, a kapaciteti i finansije beranskog Komunalnog omogućavali su da dnevno samo dva kamiona otpad odvoze na deponiju u Bar”, podsjetio je Radunović.

– Epidemiju u Beranama prouzrokovali su uzročnici nađeni u vodi nastali zbog havarije na gradskom vodovodu, zbog čega je oboljelo oko pet hiljada ljudi, a 1.432 su se javila za pomoć ljekarima. Još se javljaju u tzv. epidemijskom repu. Sigurno je da neko mora odgovarati i vjerujem da su državne institucije počele da rade posao kako bi se utvrdila odgovornost za svakog iz svoje nadležnosti – od izvođača, nadzora, lokalne samouprave, menadžementa vodovoda, ponovio je ministar zdravlja dr Miodrag Radunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari