"Kroz razne sisteme kontrole društvo se može duboko podeliti": Poruke s tribine Građanskog preokreta u Zrenjaninu 1Foto: M.P. / Danas

Postoje pitanja oko kojih se mogu saglasiti politički faktori, ali i najšira javnost u Srbiji a prvo i osnovno je promeniti obrazovni sistem, jer odatle sve počinje, čulo se na sinoćnoj tribini Građanskog preokreta u Zrenjaninu.

O podelama u srpskom društvu, najviše političkim i istorijskim ali i o podaničkom mentalitetu, sklonosti da su drugačije mišljenje posmatra neprijateljski i da se sa takvima obračunava, govorili su politikolog Branislav Ivin, predsednik UO Građanskog preokreta i profesor istorije Saša Ljevar.

„Kroz razne sisteme kontrole društvo se može duboko podeliti, pa na kraju imamo one koji se veoma kontrolisani i one koji zbog svojih interesa i ciljeva pokušavaju da ostvare kontrolu. Sem toga, postoji i socio-kulturna favorizacija što je zabrinjavajuće, jer dolazi do razdvajanja sub-zajednica koje imaju različit pristup sistemu nagrađivanja, pa se na kraju međusobno posmatraju i kao neprijateljske. Zato pitamo, da li, kada i kako ako prihvatimo da je ovo duboko podeljeno društvo, je moguće doći do društvenog konsenzusa i dijaloga. Ako jeste, pod kojim uslovima“, primetio je Branislav Ivin.

Kako je istakao, društveni dijalog podrazumeva da nema dominacije jedne grupe nad drugom i da je društvo sposobno da fokusira i kanališe društvene probleme i rešava ih tako da uključi što veći broj ljudi.

„Konsenzus je i da kada se ne slažemo, prihatimo da pravimo kompromise. Ako to postignemo, onda imamo predanost ljudi da se bave društvenim promenama“, naveo je Ivin.

Saša Ljevar podsetio je na neslavnu istoriju političkih sukoba u Srbiji, sadašnjoj i nekadašnjoj, i na autoritarne političke lidere od Pašića do danas.

„Društvo u Srbiji, od 19. veka, nosi korene društvene podeljenosti, ništa nije došlo preko noći već je reč o procesima koji traju dugo. Ovim fenomenom bavili su naši istoričari, Latinka Perović, Dubravka Stojanović i Olga Popović Obradović. Ključni razvoj Srbije počinje nakon Berlinskog kongresa i sticanja samostalnosti 1878. godine ali od tad počinju i dileme kako da se Srbija razvija, prema zapadu ili istoku, a oko ovih ideja okupljaju se i prve političke stranke, Radikalna stranka, Liberalna stranka i Napredna stranka“, naveo je Saša Ljevar.

Kako je podsetio, podele su bile toliko snažne i duboke, da su išle do fizičkih sukoba i likvidacija.

„Ako u svetlu toga posmatramo današnje društvo, pa i poslednje nasilne događaje, osnovno je da krenemo sa reformom školstva i da odatle započne promena Srbije“, zaključio je Ljevar.

Učesnici tribine i publika u Zrenjaninu izneli su i neka svoja lična iskustva i stavove o temi podeljenosti srpskog društva oko najvažnijih pitanja.

Čulo se da je potrebno naći najmanji zajednički imenitelj oko koga se svi slažu, a dvoje zrenjaninskih odbornika iznelo je stavove da mediji nisu ti koji generišu i podstiču nasilje u društvu, kao i da je uloga političara, pre svega autoritarnih vlasti, presudna u tome kako će se javni diskurs odvijati.

Čula se i kritika da opozicija jedno govori a drugo radi kada dođe na vlast.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari