Kvar u kotlarnici pogona Kompanije "Nektar" u Vladičinom Hanu izazvao zagađenje vazduha 1Težak ekološki incident u Vladičinom Hanu. Foto:M.Stoiljković FB

Kako nas je obavestio čitalac Danasa iz Vladičinog Hana „već nekoliko dana iz kotlarnice Kompanije „Nektar“ izlazi gust dim čija boja varira od crne do zelene. Dim je neprijanog mirisa. U vazduhu se oseća miris sumpora i izgorelih guma“. Odmah je reagovao lokalni inspektor za ekologiju, jer je došlo do „uznemirenja građana i javnosti“, pa je u skladu sa svojim ovlašćenjima preduzeo adekvatne mere.

 

Zbog nestanka električne energije 11. oktobra 2023. godine došlo je do kvara na centrifugalnom elektrostatičkom filteru i zastoja u filtriranju gasova, pa je kotlarnica na biomasu odmah automatski isključena – konstatovano je na licu mesta od strane nadležnog ekološkog inspektora, koji je obavestio Ministarstvo za ekologiju i zaštitu životne sredine.

 

Inspektor za zaštitu životne sredine opštine Vladičin Han, u fabrici Kompanije “Nektar” u Vladičinom Hanu počev od 9. oktobra godine kontinuirano sprovodi vanredni inspekcijski nadzor i izveštaje dostavlja nadležnom Ministarstvu zaštite životne sredine.

Iz lokalne samouprave podsećaju da je kompanija “Nektar” značajna za opštinu Vladičin Han uzimajući u obzir obim privrednih aktivnosti i broj zaposlenih radnika.

U pogonu „Nekatara“ gde se vrši prerada svežeg voća i koncentrate za proizvodnju sokova u Vladičinom Hanu zaposleno je oko 400 radnika, od čega je oko 200 stalno zaposlenih i 200 sezonskih radnika.

Iz lokalne samouprava se nadaju da će se problemi rešavati u skladu za pozitivnim zakonskim propisima, kako bi se obezbedilo maksimalno poštovanje svih ekoloških standarda vezano za ispuštanje toksičnih materija u vazduh.

Zbog reagovanja javnosti ranijih godina, „Nektar“” je izgradio novu kotlarnicu u Vladičinom Hanu sa najsavremenijim filterima, ali se dešavaju i ovakvi tehnički kvarovi, a poslednji koji se desio u prethodna dva dana nije presedan, jer kako navode stanovnici Vladičinog Hana, ovakvih incidenata bilo je i tokom prošle godine.

U poslednjem incidentu sa povećanom koncentracijom otrovnih materija nad nebom Vladičinog Hana, nije bilo građana koji su zatražili lekarsku pomoć zbog problema sa disanjem.

Do potpunog saniranja kvara na kotlarnici, kako je potvrđeno Danasu, u lokalnoj samoupravi u Vladičinom Hanu ona neće raditi, a uslediće i detaljna kontrola ispuštanja otrovnih materija u atmosferu nakon njenog ponovnog aktiviranja, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštavana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari